Gemeente Tilburg

24-2-2004
Meer toerisme en recreatie in Piushaven
Museumhaven op zuidoever, kant Havendijk wordt recreantenhaven

De Piushaven in Tilburg wordt veel aantrekkelijker voor toerisme en recreatie. Aanlegsteigers en watertappunten maken de haven straks veel aantrekkelijker voor passanten en toeristen. Kortgeleden zijn er al sanitaire voorziening aangebracht. Bovendien mogen er binnenkort tien museumschepen komen te liggen, waarmee de deur voor de museumhaven open staat. Hiermee krijgt de haven een veel grotere toeristische en recreatieve waarde. De kosten voor deze voorzieningen worden gedekt uit de toekomstige exploitatie van de haven. Dit staat in de Havenverordening Piushaven Tilburg 2004 en de verordening Liggelden Piushaven Tilburg, die het college ter vaststelling voorlegt aan de raad.

Schouwcommissie
In de nieuwe regelgeving komt er een uitbreiding van de functies in de haven. De zuidoever, langs de Hopliedenkade en het Vendelierspark, krijgt de titel Museumhaven. Dit betekent dat hier maximaal tien historische bedrijfsvaartuigen/woonschepen kunnen komen te liggen. Deze moeten aan strenge eisen voldoen voor wat betreft authenticiteit en originaliteit. Om deze kwaliteiten te bewaken komt er een zogeheten schouwcommissie, waarin een aantal externe deskundigen samen met gemeentemedewerkers zitting zullen nemen. Deze schouwcommissie heeft een vergelijkbare status als de welstandscommissie, dat wil zeggen dat deze een bindend advies geeft aan het college.

Toerisme
Om de haven aantrekkelijker te maken voor recreatieve schippers krijgt de noordoever, kant Havendijk, aanlegsteigers. Wie hier aanlegt heeft meteen toegang tot het hart van de stad. Daarmee heeft Tilburg een passantenhaven en een haven voor zogeheten overwinteraars. Hiermee is de stad veel aantrekkelijker voor dagtoeristen vanaf het water. De kosten voor de bouw van de steigers moeten worden gedekt uit de exploitatie ervan. De arm van de Piushaven, het stuk onverharde oever tot aan het Wilhelminakanaal, krijgt ligplaatsen voor in totaal zestien woonschepen. Aan deze boten worden niet zoveel eisen gesteld als in de Museumhaven, wel moeten ze iets toevoegen aan omgevingsbeeld.

Pleziervaart
Met al deze maatregelen wordt de Piushaven optimaal geschikt gemaakt voor toerisme en recreatie. Op 29 maart neemt de raad een besluit over de voorstellen. Als die akkoord gaat moet nog dit voorjaar moet de schouwcommissie bij elkaar komen en nog voor de zomervakantie zullen de eerste vergunningen worden uitgegeven. De bouw van de aanlegsteiger moet worden aanbesteed. Naar verwachting kunnen hiervoor ook dit jaar de eerste werkzaamheden beginnen die voltooid worden in de eerste helft van 2005, zodat in de zomer van volgend jaar Tilburg ruim toegankelijk is voor de pleziervaart.