LEI

persbericht / nr. 1763

24-februari-2004

Mogelijke rol voor certificering in natuurbeheer

Natuurbeheer vond tot voor kort vrijwel uitsluitend plaats door organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De laatste jaren wordt daarnaast een rol toegekend aan boeren en andere particuliere grondbezitters. De minister van LNV zoekt nu naar mogelijkheden om de kwaliteit van het beheer door deze nieuwe partijen te waarborgen. Uitgifte van certificaten voor goed natuurbeheer zou hierbij een rol kunnen spelen. De nieuwe natuurbeheerders zien zelf ook voordelen in certificering, maar voor hen is het in de eerste plaats een middel om het vertrouwen tussen de partijen te versterken. Het LEI (onderdeel van Wageningen UR) onderzocht in opdracht van het Ministerie van LNV de ideeën en verwachtingen die verschillende partijen hebben over een eventueel systeem van certificering in het particulier natuurbeheer.

De minister van LNV heeft niet alleen behoefte aan een systeem van kwaliteitswaarborging, maar streeft ook naar meer marktwerking en deregulering op het gebied van natuurbeheer. Wanneer de sector zichzelf regels oplegt die door een onafhankelijk instituut worden gecontroleerd, kan de overheid haar bemoeienis op dit terrein verminderen.

Particuliere natuurbeheerders hebben wel belangstelling voor een systeem van certificering, maar hun doelstellingen en opvattingen over wat dat zou moeten inhouden lopen nogal uiteen en vallen ook niet samen met de ideeën van de overheid. Zij stuiten als 'nieuwkomers' in het natuurbeheer vaak op wantrouwen. Een proces van certificering kan er volgens hen toe bijdragen dat het onderling vertrouwen tussen overheid, gevestigde partijen en nieuwkomers wordt vergroot.

De onderzoekers concluderen dat een certificaat vooral een vertrouwensvergrotend instrument zal moeten zijn. Om de invoering ervan een kans van slagen te geven, zullen alle partijen rond de tafel moeten om het eens te worden over doel, vorm en reikwijdte van een certificaat.

---

Mogelijkheden en beperkingen van certificering van natuurbeheer; Een inventarisatie van ideeën en meningen. Het rapport bestellen 'rapport 6.04.02'.