Ingezonden persbericht


Groeiend fraudeprobleem in Nederland vraagt om verstandig administreren

Slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust hoe gemakkelijk derden ongewild kennis kunnen nemen van persoonlijke documenten én hier misbruik van kunnen maken. Fellowes, leverancier van innovatieve technologische producten voor kantooromgeving en voor thuis, brengt een handleiding uit voor consumenten met informatie over het beschermen van persoonsgegevens. In het boekje staan tips over hoe je met het voeren van een goede administratie fraude kunt voorkomen.

Fraude met persoonsgegevens komt vaker voor dan wel eens wordt gedacht. Het is een wereldwijd groeiend probleem dat ook in Nederland meer en meer speelt. Zo werd De Postbank vorig jaar geconfronteerd met diverse gevallen van fraude. Bij rekeninghouders van deze bank werden de bankrekeningen geplunderd doordat slimme fraudeurs, zonder medeweten van de rekeninghouders, nieuwe passen hadden aangevraagd. Ze konden dit vrij eenvoudig doen door zichzelf te machtigen voor een en/of rekening op naam van de gedupeerde, vervolgens een tweede pas aan te vragen en deze door te laten sturen naar een ander adres. Op deze manier is er bij een gezin 11.000 euro van de rekening afgehaald.*


* Bron: De Volkskrant, 6 februari 2003

Verstandig administreren
In de handleiding "Verstandig administreren voorkomt frauderen", geeft Fellowes informatie over hoe je een goede administratie moet voeren - wat gooi je wel en wat gooi je juist niet weg; over de gevaren van fraude - in welke vormen komt het voor en hoe kan je het voorkomen en over het belang van het vernietigen van documenten. Ook dragen het College Bescherming Persoonsgegevens, TPG Post en de Nederlandse Vereniging van Banken enkele suggesties aan voor een goede en veilige administratie. Het boekje is een handige ondersteuning voor ieder die thuis een administratie voert.

Veilig vernietigen
Een goede administratie voeren is een combinatie van het bewaren en vernietigen van de juiste documenten. Belangrijk hierbij is dat het vernietigen zorgvuldig gebeurt. Documenten die bijvoorbeeld vernietigd moeten worden, zijn het pincode formulier, een creditcard of pinpas na vervaldatum en een creditkaart klantenkopie. De gegevens dienen onherkenbaar gemaakt te worden. Een degelijke oplossing voor het veilig vernietigen van documenten is een papiervernietiger. De vernietigers die nu te koop zijn, nemen niet veel ruimte in en zijn vrijwel geruisloos. De machines kunnen niet alleen papier, maar bijvoorbeeld ook creditcards, pinpassen en CD Roms veilig vernietigen. Fellowes levert papiervernietigers voor gebruik thuis en op kantoor.

Over Fellowes
Fellowes heeft haar hoofdkantoor in het Amerikaanse Itasca, Illinois en levert producten op het vlak van consumenten- en kantoorelektronica, zoals accessoires voor mobiele telefoons, camera's en computers, bind- en lamineermachines, papierversnipperaars en een breed scala aan opbergproducten. De onderneming heeft dochterbedrijven in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Groot-Brittannië en de Benelux. Wereldwijd telt Fellowes circa 1700 medewerkers, die het afgelopen jaar een omzet van ruim 700 miljoen dollar genereerden.

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht