Time : 3:21:23 PM
Date : Tuesday, February 24, 2004
Sender Name: Fedichem

Nieuw Europees register voor industriële emissies (EPER) (*)

Nieuw Europees register voor industriële emissies (EPER) (*) : De Belgische chemische industrie meet en publiceert haar emissies reeds meer dan tien jaar!

Brussel, 24 februari 2004 - Fedichem, de Federatie van de chemische Industrie van België, heeft kennis genomen van de lancering van het eerste Europese emissieregister (EPER) op internet. Deze site, die een initiatief is van de Europese Commissie en van het Europees Milieu-agentschap (EMA), geeft een overzicht van industriële emissies naar lucht en water op Europese schaal.

Fedichem vindt een correcte voorlichting van het publiek een goede zaak, op voorwaarde dat de burger voldoende informatie krijgt om deze gegevens in een juiste context te plaatsen. Daartoe volstaat het niet ruwe gegevens ter beschikking te stellen, die moeilijk te interpreteren zijn. Die gegevens worden dan ook best voorzien van de nodige commentaar, die de informatie in het juiste kader situeert en aangeeft wat de mogelijkheden en de grenzen ervan zijn.

De federatie wijst erop dat je geen "automatisch" verband kan leggen tussen de volumes van de emissies en hun mogelijke impact op het leefmilieu. De grootte van een emissie is immers niet direct een aanwijzing voor het risico voor omwonenden en leefomgeving.

Alle chemische sites die in het register zijn opgenomen werken trouwens binnen de nauwe grenzen van een specifieke milieuvergunning, die rekening houdt met Europese, federale en regionale voorschriften.

De gegevens op de EPER-website houden ook geen rekening met de specifieke emissies (omgerekend per product-eenheid), noch met de toegepaste productietechnieken. De kans is dan ook groot dat de gebruiker van deze site "appelen met peren" gaat vergelijken.

Fedichem pleit er samen met haar Europese koepelorganisatie Cefic dan ook voor om de mogelijkheid te voorzien een link te leggen tussen de EPER-site en de sites van de betrokken bedrijven. Op die bedrijfswebsites zou dan bijkomende informatie te vinden zijn, die de surfer toelaat de gegevens in hun juiste context te plaatsen.

De Belgische chemische industrie heeft trouwens niet gewacht op de lancering van de EPER-website om de emissiegegevens van individuele bedrijven te toetsen aan hun concurrenten en om hun inspanningen voor betere milieuprestaties nog te laten opdrijven. Deze steeds betere milieuprestaties publiceren zij trouwens in wijdverspreide milieurapporten.

Fedichem zelf publiceert sinds 1987 om de twee jaar een reeks indicatoren met de evolutie van de emissies naar o.m. water en lucht op sectorniveau. De gegevens voor de jaren 1987 tot en met 2001 zijn beschikbaar op de website www.fedichem.be (rubriek publicaties).

Informatie : Daniel Verbist, tel. 02 238 99 91, dverbist@fedichem.be Dirk Clotman, tel. 02 238 97 51, dclotman@fedichem.be Claude Klein, tel. 02 238 97 37, cklein@fedichem.be Guy Borighem, tel. 02 238 98 38, gborighem@fedichem.be

(*) Het doel van EPER-register (http://www.eper.cec.eu.int/) is het openbaar beschikbaar maken van informatie over locatiegebonden emissies van puntbronnen. In de praktijk gaat het om zo'n 10.000 grote installaties in de Europese Unie en Noorwegen. In het register worden 50 stoffen opgenomen, afkomstig van grote en middelgrote industriële bedrijven, inclusief grote varkens- en kippenkwekerijen. Voor België gaat het om 282 vestigingen. De meeste van deze gegevens zijn trouwens al langer bekend en worden zelfs geregeld gepubliceerd door de bevoegde gewestelijke of federale overheden.