Ingezonden persbericht

EU geeft miljoen euro voor kustbeheer

LEIDEN, 20040224 -- LEIDEN, 24 feb. - De Europese Commissie heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbetering van het kustbeheer. Dit werk zal de komende drie jaar vanuit Nederland worden geleid door de in Leiden gevestigde Kustvereniging EUCC. De EUCC zal hierbij nauw samenwerken met provincies, gemeenten en instituten in geheel Europa. In Nederland doen onder meer het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ) en de gemeente Zandvoort hieraan mee, evenals twee instituten uit Delft.


Het belangrijkste doel is de opzet van een Europees samenwerkingsverband onder de naam 'Coastal Practice Network' (COPRANET). COPRANET zal integrale benaderingen bevorderen voor het beheer van kustgebieden en kustwateren, door een betere uitwisseling van praktijkervaring tussen planners, beheerders en onderzoekers. Hierbij zal bijzondere aandacht uitgaan naar duurzaam toerisme en naar kustafslag en veiligheid.

Tijdens drie conferenties, tien thematische workshops en tal van uitwisselingsbezoeken zullen de partners zich buigen over de uitdagingen voor lokale overheden om de kwaliteit van hun kustdorpen, -steden, -regio's en eilanden te behouden en te verbeteren. Deze uitdagingen moeten gezien worden in het licht van de veranderende toerismemarkt, internationale concurrentie, toenemende transport- en mobiliteitsproblemen, milieuproblemen, strand- en duinerosie en overstromingsgevaar.

De resultaten van het project zullen tezamen met praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd op een meertalige website en in meertalige elektronische nieuwsbrieven. In het project zal de nadruk worden gelegd op de ontwikkeling van een internationaal kwaliteitslabel voor toeristische bestemmingen en een meertalige gids over kusterosie en strandbeheer. In Zandvoort zal worden gekeken hoe strandpaviljoenen gebruik kunnen maken van nieuwe milieuvriendelijke technologie.

De EU subsidie is afkomstig uit het INTERREG programma dat zich richt op interregionale samenwerking. Met de eigen bijdragen van de partners komt het totale budget van het project op 1,6 miljoen Euro.

COPRANET bestaat nu nog uit 21 partners uit 11 landen, maar er zullen mogelijkheden worden geschapen voor deelname van kustgemeenten en provincies, als waarnemer.




Ingezonden persbericht