BUREAU PETER SCHUITEN
http://www.schuiten.nl

Art Rotterdam met sterke internationale deelname

De vijfde editie van de kunstbeurs Art Rotterdam kenmerkt zich door een sterke internationale deelname van hoog niveau. Art Rotterdam groeit uit tot dé internationale beurs voor hedendaagse en actuele kunst in Nederland. De 84 deelnemers komen uit Antwerpen, Düsseldorf, Berlijn, Londen, Toulouse, Lyon, Parijs, Madrid, Los Angelos, New York en diverse Nederlandse steden. Van 26 februari tot en met 1 maart 2004 biedt Art Rotterdam een internationaal podium voor actuele en hedendaagse beeldende kunst. Het accent ligt op actuele 'cutting edge' kunst. Spannende, verrassende kunst die de bezoeker een goed inzicht geeft van de ontwikkelingen in de deelnemende landen. Daarnaast is er een interessant bijprogramma.
Zo organiseert Art Rotterdam in samenwerking met SMART Project Space een video- en lezingenlounge. Voor het videoprogramma zijn ongeveer dertig werken van internationale videokunstenaars geselecteerd, waaronder A.P. Komen / Karen Murphy, Francis Gomila, Alex Cecchetti, Alicia Framis en Marc Bijl. De filmvertoningen worden afgewisseld met een lezingen- en discussieprogramma. Een dertigtal internationaal gerenommeerde binnen- en buitenlandse kunstenaars, curatoren en kunstcritici zullen aan dit onderdeel deelnemen. De debatten duren niet langer dan drie kwartier en zijn de aftrap voor een on-line discussie via de websites van Art Rotterdam en SMART Project Space. In de Vip-lounge van Art Rotterdam worden ook twee forumdiscussies georganiseerd. Op vrijdag 27 februari wordt in samenwerking met Manifesta gediscussieerd over het belang van internationale manifestaties en biënnales voor de ontwikkeling van de hedendaagse beeldende kunst. Op zaterdag wordt voorafgaand aan de Rotterdamse Museumnacht gediscussieerd over de rol van kunstenaarsinitiatieven bij de totstandkoming en presentatie van kunst. Aanvangstijden en verdere details staan op www.artrotterdam.com.
De Amerikaanse kunstenaar Janet Echelman, vertegenwoordigt door Florence Lynch gallery uit New York, bouwt speciaal voor de beurs een installatie van handgeweven vistouwen langs de waterkant van de Cruise Terminal. De installatie is tientallen meters lang en wordt zo een blikvanger voor de Kop van Zuid. De Rotterdamse Museumnacht vindt plaats op zaterdagavond 28 maart 2004. De Art Rotterdam is dan niet geopend.
Art Rotterdam komt mede tot stand dankzij Eneco Energie (hoofdsponsor), Van Lanschot Bankiers-Ars Mundi, illy caffè (sponsors), Mondriaan Stichting (Mondriaan Foundation) en de Rotterdamse Kunststichting (subsidiënten).

Noot voor de redactie / uitnodiging (