Waterloopkundig Lab


WL | Delft Hydraulics initiatiefnemer voor nieuw NWP thema: Water en Kust / integraal kustbeheer

Thema: samenwerking rond Nederlandse kennis en producten op het gebied van integraal kustbeheer (ICZM) ten behoeve van kwetsbare kustgebieden in het buitenland. Centraal daarbij staat het plannen en uitvoeren van ICZM programmas, gericht op duurzame ontwikkeling van kwetsbare kustzones in het licht van schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen, een stijgende zeespiegel en een toenemend beslag op de ruimte rond een dynamische kustlijn. De ervaringen van de Nederlands overheid, het bedrijfsleven en de academische gemeenschap in het opzetten van ICZM programmas en projecten in binnen- en buitenland vormt een uitstekende basis voor verdere samenwerking in kwetsbare kustgebieden in het buitenland. Het doel van dit thema is tevens om de positie van het Nederlands bedrijfsleven te versterken ten opzichte van andere op de ICZM markt opererende landen zoals USA, Australië en Japan.

Initiatiefnemer: WL | Delft Hydraulics Trekker: WL | Delft Hydraulics, Drs Marcel Marchand

Achtergrond: Integraal kustbeheer is inmiddels een bekend beleidsveld in de meeste landen in de wereld. Nederland loopt internationaal al jaren voorop op het gebied van bijvoorbeeld landaanwinningen, baggerwerken, handhaving van de kustlijn, dijkenbouw en haveninrichting en ruimtelijke inrichting van kustgebieden. Veel kennis is bovendien aanwezig van het natuurlijke systeem (duinen, estuaria, intergetijdengebieden, mariene ecosystemen en dergelijke). In veel landen is de tendens aanwezig om deze kennis te combineren met beleidsterreinen zoals juridische kaders, sociaal-economische ontwikkeling en participatieve besluitvorming. Met name de integratie van bèta-kennis met deze andere kennisterreinen vormt een uitdaging voor het Nederlandse bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en de overheid. Hoewel er inmiddels een aantal goede voorbeelden zijn van samenwerking en advisering op het gebied van integraal kustbeheer in het buitenland door Nederlandse consortia (bijv. Vietnam, Bangladesh, verschillende Europese landen), liggen er nog vele kansen onbenut. De concurrentie met andere landen (zoals Denemarken, Frankrijk, Engeland, Australië en de USA) is groot en vereist een goede bundeling van krachten vanuit de Nederlandse watersector.

Tezelfdertijd moeten we constateren dat de Nederlandse overheid, en met name Rijkswaterstaat, haar internationale rol op het gebied van integraal kustbeheer aan het heroverwegen is. Dit kan ertoe leiden dat in de toekomst de faciliterende rol van RWS om projecten in andere landen op te starten kleiner wordt. Ook de vermindering van het aantal concentratielanden van DGIS leidt ertoe dat de toegankelijkheid van de (potentiële) afzetmarkt afneemt. Bovendien zijn de problemen op de markt voor integraal kustbeheer niet anders dan op andere terreinen van de watersector: versnippering van aandacht, relatief kleine thuismarkt, problemen met exportfinanciering en risicobeheersing en gebrekkige informatievoorziening. Om hierin verandering aan te brengen is het initiatief ontstaan om een NWP Thema voor integraal kustbeheer (ICZM) op te richten, getiteld Water en Kust, dat een bundeling beoogt van actoren die werkzaam zijn op het genoemde terrein teneinde een brug te slaan tussen overheden, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de kennisinstellingen.

Wat willen we? Op de korte termijn stellen we ons voor om een aantal activiteiten te ontplooien, teneinde:

1. inzicht te verschaffen in de belangstelling voor een dergelijk Thema;

2. te inventariseren welke andere initiatieven er zijn op dit gebied of aanpalende gebieden (wat wordt er al gedaan?)
3. uitwisseling mogelijk te maken van ervaringen met betrekking tot de huidige omvang van de markt en de mogelijke perspectieven tot vergroting van het (internationale) marktaandeel;
4. nadere invulling te geven aan één (of meer) Product Markt Combinatie (s) op het gebied van integraal kustbeheer.

Als eerste activiteit zal een kick-off workshop worden georganiseerd.

Uitnodiging: We nodigen hierbij een ieder uit die op welke wijze dan ook werkzaam is (of is geweest) op het gebied van integraal kustbeheer in het buitenland om deel te nemen aan een workshop op 26 februari a.s. Plaats: WL|Delft Hydraulics, Rotterdamseweg 185, Delft.

De voorlopige agenda van deze workshop is als volgt: 14.30-14.40 Wat zijn de verwachtingen van deze bijeenkomst? door Marcel Marchand 14.40-15.00 Een overzicht van lopende en uitgevoerde ICZM projecten door Rob Misdorp 15.00-15.15 Wat is een Project Markt combinatie en welke randvoorwaarden en uitgangspunten moeten hierbij worden meegenomen? door NWP 15.15-15.30 pauze 15.30-16.30 groepsdiscussie in drie groepen 16.30-17.00 plenair: terugmelding uit groepen en aansluitend borrel

Toelichting op het programma: Het doel van deze workshop is interesse te peilen voor actieve deelname aan het thema Water en Kust en te inventariseren welke onderwerpen verder uitgewerkt zouden moeten worden. Tijdens de workshop zal uitgebreid gelegenheid zijn te discussiëren over de criteria voor selectie van onderwerpen en nadere invulling ervan. Voorbeelden van discussiepunten zijn:
* Welke soortgelijke initiatieven lopen er, wat is er in het verleden geweest en wat kunnen we ervan leren?
* Wat is een Product Markt Combinatie? Is hier behoefte aan en hoe is dit te implementeren? Welke partijen moeten hierbij worden betrokken?

* in welke onderwerpen excelleert Nederland nu internationaal?
* welke problemen m.b.t. marktontwikkeling zijn het meeste urgent?
* welke onderwerpen lenen zich het best voor een integratie van activiteiten tussen overheid, kennisleveranciers en bedrijfsleven gedurende de plan fase en de uitvoeringsfase van ICZM programmas?
* hoe is de geografische spreiding van kwetsbare kustgebieden, geplande en uitgevoerde ICZM programmas en marktvooruitzichten?

Aanmelden bij: NWP secretariaat e.kemink@nwp.nl

Nadere informatie bij één van de organisatoren: Marcel.Marchand@wldelft.nl, Bert.vdValk@wldelft.nl, Mindert.deVries@wldelft.nl of bij het NWP secretariaat e.kemink@nwp.nl

Contactperson
Marcel Marchand
Marcel.Marchand@wldelft.nl

Date of publishing: 22/01/04