DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Rijzende ster Duitse CDU Roland Koch spreekt over hervormingen

Op donderdag 26 februari zal Roland Koch, minister-president van de deelstaat Hessen, op uitnodiging van het Duitsland Instituut Amsterdam een lezing geven met als titel 'Reformland Deutschland, eine hessische Perspektive'. Kochs plannen om door middel van grootscheepse, harde bezuinigingen en saneringen de deelstaat Hessen uit de economische malaise te slepen, kunnen in zekere zin gezien worden als een alternatief voor het landelijke hervormingsprogramma van bondskanselier Gerhard Schröder (Agenda 2010).

Roland Koch (1958) is sinds 1999 minister-president van de deelstaat Hessen. Zijn overtuigende zege voor de CDU, die destijds in een diepe crisis zat, gaf hem al snel het imago van een 'Hoffnungsträger' bij de Duitse christen-democraten. Roland Koch staat bekend als een zelfbewuste en ambitieuze politicus. Hij wordt dan ook vaak als mogelijke toekomstige kanselierskandidaat genoemd. Koch schroomt niet om buiten de gevestigde politieke orde om ook directe contacten met politieke tegenstanders te onderhouden. Het onlangs gepresenteerde hervormingsprogramma 'Subventionsabbau im Konsens', dat hij samen met Peer Steinbrück (SPD, minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen) heeft ontworpen, leidde tot verdere samenwerking tussen de oppositie en de regering in Berlijn. In zijn lezing in Amsterdam zal Koch ingaan op de vraag hoe de ervaringen van Hessen ook door de Bondsregering zouden kunnen worden benut.

De lezing vindt plaats op donderdag 26 februari om 16.30 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam (Singel 411, hoek Spui). Gespreksleiding is in handen van prof. dr. Ton Nijhuis, wetenschappeliojk directeur van het Duitsland Instituut. Na afloop zal er een korte persconferentie worden gehouden. Meer informatie en aanmelding: Duitsland Instituut, Marja Verburg, e-mail: verburg@dia.uva.nl, telefoon: 020-5253698