Ingezonden persbericht


19 februari 2004

Dubbellezing door Orlando Figes en David Jackson

Het Groninger Museum organiseert in samenwerking met de Volksuniversiteit Groningen en Studium Generale de dubbellezing Rebellie en traditie: de kunst van de Peredvizjniki. De dubbellezing wordt gegeven door Orlando Figes en David Jackson en vindt plaats in het Groninger Museum op donderdag 26 februari van 20.00 tot 22.00 uur. Beide lezingen zijn geheel in het Engels.

Rebellie en traditie: de kunst van de Peredvizjniki

Toen in 1870 de Peredvizjniki werd opgericht, de eerste onafhankelijke kunstenaarsgroep in Rusland, was dat een signaal voor de opkomst van een kritisch-realistische trend in de kunst.

In deze lezing wordt ingegaan op het kijken naar de 19e-eeuwse Russische maatschappij zoals deze wordt weerspiegeld in de kunst: het land, de mensen, de geschiedenis - een erfgoed dat een boeiend beeld geeft van het leven in Rusland voor de revolutie.

Orlando Figes zal ingaan op de intellectuele en politieke context van deze kunstenaarsgroep. David Jackson bespreekt de thema's die bij de Peredvizjniki aan bod kwamen.

Orlando Figes

Orlando Figes is hoogleraar geschiedenis aan het Birbeck College, University of London. Daarnaast is hij auteur van het vele malen onderscheiden A People's Tragedy - The Russian Revolution 1891-1924. Hij schreef ook het inmiddels beroemde en onlangs in het Nederlands vertaalde boek Natasja's Dans, een culturele geschiedenis van Rusland. Onovertroffen, imposant, meesterlijk en magnifiek zijn slechts enkele van de lovende woorden waarmee Natasja's Dans omschreven werd in de media.

David Jackson

David Jackson is kunsthistoricus en doceert aan de School of Fine Art, History of Art & Cultural Studies, University of Leeds. Jackson is ook redacteur en co-auteur van de catalogus die bij de tentoonstelling Het Russische Landschap is verschenen.

De lezing is georganiseerd met medewerking van Athena's Boekhandel.

Datum: donderdag 26 februari, 20.00 - 22.00 uur

Locatie: Groninger Museum
Kaarten: ^ 12,50 p.p. Studenten ^ 5,- p.p. op vertoon van studentenkaart. Vrienden Studium Generale ^ 9,- p.p. (inclusief toegang museum, te bezoeken op de dag zelf)

Kaartverkoop: Kaarten zijn verkrijgbaar bij de infobalie van het Groninger Museum of te bestellen via de antwoordkaart in de evenementenfolder. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Openingstijden Groninger Museum: dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 's maandags, 1 januari en 25 december.

Meer informatie: www.groningermuseum.nl, tel. 050-3666555, van dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Zie ook de website van de Volksuniversiteit Groningen www.vugroningen.nl

Het Russische Landschap

In het Groninger Museum is de tentoonstelling Het Russische Landschap tot en met 18 april 2004 te zien.

Noot aan de redactie:

Informatie: Josee Selbach, Nienke Scheeper, e-mail jselbach@groningermuseum.nl, nscheeper@groningermuseum.nl, tel. 050-3666555

Openingstijden: di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00 - 17.00 uur.

Gesloten: 's maandags, 1 januari en 25 december.

Nu in het / Now in the Groninger Museum

14 december 2003 - 18 april 2004: Het Russische Landschap 14 December 2003 - 18 April 2004: Russian Landscape

Vanaf 2-2-2004 verandert de extensie van de e-mail adressen van naam@groninger-museum.nl in naam@groningermuseum.nl

Since 2-2-2004 there has been a change in the extension of the e-mailadresses. name@groninger-museum.nl is now name@groningermuseum.nl