Ingezonden persbericht


Stadsdeel Zeeburg - Convenant voor begeleiding risicojongeren

26/02/2004 - Op 26 februari tekenen de stadsdelen Zeeburg, Oost-Watergraafsmeer en de daar functionerende instellingen voor jeugdigen en opvoeders een convenant. In dit convenant leggen de genoemde partners afspraken vast over het begeleiden van risicojongeren naar school of werk, door het verbeteren van de onderlinge samenwerking.

De regio Groot-Oost werkt aan een MATCHnet voor risicojongeren. Het MATCHnet bestaat uit organisaties in de regio Groot-Oost die in aanraking komen met jongeren en hun opvoeders. Dit zijn onder andere scholen, welzijnsinstellingen, de politie, justitie en het Jongerenloket (CWI, Maatwerk en de Sociale Dienst).

In het MATCHnet worden de krachten gebundeld en speciaal gericht op risicojongeren van 16 jaar en ouder. De organisatie spoort risicojongeren op en begeleidt hen terug naar school of naar werk. Soms is daar een omweg voor nodig, omdat de jongeren speciale aandacht of zorg nodig hebben. Dan gaat het om jongeren met zoveel problemen, dat het Jongerenloket in eerste instantie niets voor ze kan doen. Eerst moeten de problemen worden opgelost op zo'n manier dat de jongere openstaat voor het zoeken van een school of werk.

De gezamenlijke aanpak wordt stevig begeleid door ervaren projectaanjagers. De projectaanjagers gebruiken een beproefde methode om tot resultaten te komen. In 2004 willen beide stadsdelen ieder 200 jongeren naar school, werk of op weg daar naartoe helpen door de communicatielijnen tussen alle instellingen kort, snel en slagvaardig te houden. Deze aanpak ontwikkelt zich in 2004. Het MATCHnet houdt in 2004 een projectstatus, waarbij extra investeringen van instellingen nodig zijn om te leren hoe de gewenste resultaten het beste kunnen worden bereikt.