HUMANITAS

Allochtone Vrouwen Telefoon bij Humanitas

Donderdag 26 februari verschijnt het eerste nummer van Van Mens Tot Mens in 2004. In het verenigingsblad van Humanitas maken vrijwilligers van de vereniging en betaalde medewerkers van de werkstichtingen duidelijk wat hun werk inhoudt. Cliënten vertellen wat ze in de praktijk aan de ondersteuning van Humanitas hebben. In dit nummer is onder andere aandacht voor:

Allochtone Vrouwen Telefoon Oost-Nederland
Allochtone vrouwen en meisjes die hun zorgen en problemen met iemand willen delen of verlegen zitten om advies, kunnen terecht bij de Allochtone Vrouwen Telefoon (AVT). Allochtone vrijwilligsters zitten klaar om hen te woord te staan. Bellen kan gratis, anoniem en in de eigen taal. Vrouwen met ernstige problemen krijgen persoonlijke begeleiding aan huis.

De AVT is opgericht om telefonische hulp- en dienstverlening te bieden aan allochtone vrouwen en meisjes. De telefoontjes worden beantwoord door achttien allochtone vrijwilligsters. Onderwerpen waarover vaak gebeld wordt zijn eenzaamheid, relatieproblemen, de opvoeding van de kinderen, zorgen om de verblijfsvergunning en financiële zorgen. Juist over zulke gevoelige zaken praten de vrouwen het liefst in hun eigen taal, met iemand die hun situatie begrijpt. De vrijwilligsters van de AVT spreken onder meer Turks, Arabisch, Aramees, Iraans en Koerdisch. Het aantal telefoontjes per jaar is stijgende. Per week bellen rond de 40 vrouwen met de telefonische hulpdienst, met een piek tegen het einde van de week. Tijdens de Ramadan is het meestal rustiger.

De AVT biedt naast de telefonische hulpverlening ook de mogelijkheid van persoonlijke begeleiding bij de vrouwen ter plaatse. Deze begeleiding is bedoeld voor allochtone vrouwen ernstige of veel problemen tegelijk hebben waarmee ze bij niemand terecht kunnen of durven. Zij zijn dan beter geholpen met persoonlijke begeleiding van een vrijwilligster aan huis dan met telefonische hulpverlening alleen.

Momenteel is het werkterrein van de persoonlijke begeleiding nog beperkt tot Twente. Het is de bedoeling dat straks in heel Overijssel getrainde vrijwilligsters vrouwen in de regio Deventer en Zwolle kunnen begeleiden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de activiteiten worden ingebed in de bestaande (maatjes)activiteiten van Humanitas.

De AVT is een project dat twee kanten op werkt. De vrijwilligsters helpen niet alleen andere vrouwen, ze hebben er zelf ook iets aan. Twee vrijwilligsters die een paar uur in de week aan de telefoon zitten, vertellen in het blad over hun werk. Hun motieven om zich bij de AVT aan te melden als vrijwilliger, hebben sterk met hun persoonlijk achtergrond te maken. Hoewel sommige vrijwilligers er eerst niet zeker van zijn of ze het werk wel aankunnen, bloeien ze na een tijdje vaak helemaal op. Dan merken ze dat ze echt iets voor een ander kunnen betekenen.