Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 25 februari 2004

PvdA koerst af op puntenrijbewijs

Op 10 maart wordt in de Tweede Kamer over het rijbewijsbeleid gedebatteerd. Indien minister Peijs van Verkeer en Waterstaat weigert het puntensysteem in te voeren, dient PvdA-kamerlid Dijksma een eigen wetsvoorstel in om er voor te zorgen dat het puntenrijbewijs er komt.

De PvdA is vooral vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid voorstander van het puntenrijbewijs. In andere landen is het aantal overtredingen, ongelukken en dodelijke slachtoffers in het verkeer gedaald na de invoering van het puntenrijbewijs. Recent onderzoek laat overigens zien dat 88 procent van de Nederlanders voorstander is van een dergelijk rijbewijs.

Donderdag 26 februari en vrijdag 27 februari maakt PvdA Tweede-Kamerlid Sharon Dijksma een studiereis naar het Duitse verkeersbureau KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) in Flensburg. Wie in Duitsland een verkeersovertreding begaat, krijgt hiervoor één tot zeven strafpunten. Dit wordt in Flensburg geregistreerd. Degene die meer dan 18 punten heeft, verliest (tijdelijk) zijn rijbewijs. De opgedane ervaringen in Duistland zullen door Dijksma in het initiatiefwetsvoorstel worden verwerkt.