Provincie Overijssel

Belastinguitgave 2004: tarieven stijgen met 6,3 procent

Uit berekeningen blijkt dat de inkomsten van de gemeenten uit de onroerende-zaakbelastingen (OZB), de reinigingsheffingen en de rioolrechten in 2004 gemiddeld met 6,3 procent stijgen. Gedeputeerde Job Klaasen is onder meer belast met het toezicht op de gemeentelijke financiën. "Voor de burger is dit natuurlijk een fors percentage. Toch is enige nuancering op zijn plaats."

In de geraamde opbrengsten zijn namelijk ook zogenaamde areaaluitbreidingen (meer inwoners, panden e.d. waar belasting van geheven kan worden) en correcties voor inflatie meegenomen. Als je daar rekening mee houdt, moet ik zeggen dat het percentage me niet tegenvalt. De gemeenten hebben, onder andere als gevolg van de bezuinigingen door het Rijk, grote problemen gehad met het sluitend maken van de begrotingen 2004. Uit het stijgingspercentage van 6,3 maak ik op dat de gemeenten die problemen voor een groot deel op een andere manier hebben opgelost dan door het af te wentelen op de burgers.

Volgens gedeputeerde Klaasen is het mede dankzij bezuinigingen, heroverwegingen en het achterwege laten van nieuwe uitgaven de gemeenten gelukt het stijgingspercentage te beperken. Er is geen vergelijking gemaakt met het landelijk stijgingspercentage. Het Centraal Bureau voor de Statistiek had dit cijfer, ten tijde van de productie, nog niet beschikbaar.

Kijk voor meer informatie op de pagina van de belastingspecial

Nadere informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel