Gemeente Heerenveen

Nieuwe fase Skoatterwâld krijgt waterrijk karakter

26/02/2004

Burgemeester en wethouders hebben de raad voorstellen voorgelegd over de invulling van de tweede fase van de nieuwbouwwijk Skoatterwâld. Die fase sluit aan de noordkant aan op de bebouwing van de eerste fase van de wijk die met ruim zevenhonderd woningen bijna af is. Als uitgangspunt voor de volgende fase is gekozen voor een sterke eigen stijl en karakter. Is de eerste fase van Skoatterwâld vooral bosrijk, het vervolg waar ruimte is voor ruim zestienhonderd woningen- zal waterrijk worden. Als de wegenstructuur van de westelijke buitenplaats (de zwanenwoningen) in noordelijke richting wordt doorgetrokken betekent dat een kwalitatief en stedenbouwkundig hoogwaardige voortzetting van deze parel van de wijk.

In het ontwerp dat stedenbouwkundig adviesbureau Kuiper Compagnons voor de tweede fase heeft gemaakt, komt de heldere structuur van de eerste fase weer terug. Waar in de eerste fase de lanen structuur aan de inrichting van de wijk geven, zijn in de tweede fase de singels sterk bepalend. De lanen uit de eerste fase passen bij het bosrijke deel van Skoatterwâld, de singels in de nieuwe fase sluiten aan bij het gewenste waterrijke deel van de wijk. De verkaveling is vergelijkbaar met de eerste fase. Het merendeel van de woningen is omkaderd door singels. De meest westelijke en meest oostelijke woonvlekken kennen een eigen structuur; de verkaveling is overgenomen van de eerste fase. De oostelijke woonvlekken borduren daarbij voort op het patroon van de Bosvelden uit de eerste fase.

Binnen de tweede fase komen vier strips met telkens afwijkende breedtematen. In een aantal situaties levert dat verkavelingen op die ongebruikelijk zijn. In dat opzicht is de nieuwe fase minder flexibel dat de eerste. Om dat nadeel zoveel mogelijk op te vangen is een groot aantal alternatieve verkavelingsmogelijkheden binnen de woonstroken opgenomen. Voorwaarde daarbij is wel dat de bereidheid aanwezig moet zijn om zo nu en dan innovatieve woonconcepten en plattegronden te hanteren.

Al met al is bij het plan voor de nieuwe fase van Skoatterwâld sprake van een heldere structuur en een duidelijke signatuur naar aard en karakter. Tevens is het doel gehaald om de aansluiting van privéterreinen/tuinen op het openbaar groen blijvend goed te regelen. Ook is het doorzetten van de kwalitatief hoogwaardige westelijke buitenplaats goed uit de verf gekomen. Als belangrijkste pluspunt geldt daarnaast het feit dat alle te realiseren woningen aan een singel of aan de hoofdstructuur zijn gelegen. De ontsluiting van de percelen is daarmee goed geregeld. Dit biedt goede ontwikkelingskansen en veel flexibiliteit ten aanzien van het te realiseren woningbouwprogramma.