Provincie Zuid-Holland

26 kandidaten in de race voor burgemeestersfunctie Midden-Delfland

Voor de burgemeestersvacature van de nieuwe gemeente Midden-Delfland (bijna 18.000 inwoners) hebben zich 26 sollicitanten gemeld bij de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

De kandidaten, waaronder zeven vrouwen, variëren in leeftijd van 34 tot 59 jaar. De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt: tien zijn lid van de VVD, zeven van het CDA, vier van de PvdA. D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben elk één kandidaat. Twee sollicitanten zijn partijloos. Onder de kandidaten bevinden zich drie burgemeesters en vijf wethouders.

De gemeente Midden-Delfland ontstond op 1 januari 2004 door samenvoeging van de gemeenten Schipluiden en Maasland. De heer drs. J. de Prieëlle (CDA), die al sinds 1 januari 2003 het burgemeestersambt in de beide gemeenten waarnam, zal deze functie in Midden-Delfland uitoefenen tot de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon bekrachtigd is.

ProcedureIn de komende weken voert de Commissaris van de Koningin, J. Franssen, gesprekken met kandidaten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, die vanuit de Midden-Delflandse gemeenteraad is samengesteld. Op basis van de eerder vastgestelde profielschets draagt deze commissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Nadat de gemeenteraad zich over deze voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling, vergezeld van een advies van de Commissaris van de Koningin, aan de Minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting halverwege dit jaar in functie treden.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl