Ingezonden persbericht


Bedrijven zijn bezorgd over beveiliging spraak- en datanetwerken

Slechts helft Nederlandse bedrijven hanteert procedures voor beveiliging spraak- en datanetwerken

TER PUBLICATIE: 26 februari 2004

Nieuwegein - Uit de resultaten van een onderzoek in opdracht van Avaya, leverancier van communicatienetwerken en -diensten aan de zakelijke markt, blijkt dat zowel Nederlandse als andere Europese bedrijven bezorgd zijn over de beveiliging van spraak- en datanetwerken. Het onderzoek van onderzoeksbureau GTMI toonde aan dat meer dan de helft van de Europese bedrijven niet beschikt over het gewenste beveiligingsniveau. Ondanks de bezorgdheid hanteert slechts de helft van de ondervraagde Nederlandse bedrijven formele procedures om beveiliging van spraak- en datanetwerken te garanderen, tegenover ruim 80% in zowel het Verenigd Koninkrijk als Italië. 46% van de respondenten in Europa gaf aan dat ze nog nooit een officiële beveiligingsanalyse van de spraak- en datanetwerken had gemaakt. In Nederland was dit percentage zelfs 53%. Het onderzoek werd gehouden onder bedrijven met 250 tot 1.000 medewerkers in Nederland, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Hoewel het belang van beveiliging in de directiekamers is doorgedrongen, is de veelzijdigheid van de risico's nog niet bij alle bedrijven bekend. Meer dan de helft van de respondenten was zich niet bewust van de beveiliging risico's. Als belangrijkste zorg voor beveiliging noemde 64% hackers (73% in Nederland) en 59% (57% in Nederland) dacht dat hun spraaknetwerk even goed beveiligd was als het datanetwerk. Het gebrek aan standaarden en een duidelijk stappenplan voor bedrijven onderstreept het belang van een duidelijk beveiligingsbeleid en de behoefte aan een marktorgaan dat de standaardisatie van beveiliging aanstuurt.
Cat Maben, Principal Security Consultant bij Avaya EMEA: "Europese bedrijven maken zich vooral zorgen over beveiligingskwesties die in het nieuws komen, bijvoorbeeld hackers. Ze zijn zich echter niet bewust van de concrete risico's die spraak- en datanetwerken dagelijks lopen. Bedrijven moeten via beveiliging-assessments bepalen welke gevaren van toepassing zijn. Beveiliging moet niet ad hoc aangepakt worden. Er moeten regelmatig analyses uitgevoerd worden om te garanderen dat activiteiten afdoende beschermd zijn tegen nieuwe bedreigingen. Uit ons onderzoek blijkt dat dit te weinig gebeurt. Slechts 47% van de ondervraagde Nederlandse bedrijven had ooit een beveiliging-assessment gedaan."
Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven in Italië en het Verenigd Koninkrijk zich redelijk bewust zijn van de beveiligingskwestie. Het Verenigd Koninkrijk is zich het meest bewust van beveiliging: 67% van de respondenten had al eens een beveiligingsanalyse van spraak- en datanetwerken gemaakt. Bedrijven in Italië hebben de meeste beleidsregels, procedures en beveiligingsstandaarden: meer dan 80% had al beleid opgesteld voor spraak- en databeveiliging. 69% van de respondenten in Duitsland en meer dan de helft in Nederland had nog nooit een analyse van spraak- en datanetwerken gemaakt.
"Recente crises hebben ervoor gezorgd dat IT-beheerders ten onrechte denken dat beveiliging hetzelfde is als virusbescherming. Daarom zijn budgetten voor de langere termijn vaak ingezet voor crisisbestrijding, terwijl deze oorspronkelijk bedoeld waren voor het voorkomen van crises", zegt Graham Titterington, senior analist en beveiligingsexpert van Ovum. "Ondanks dat beveiliging niets nieuws is, worden we blijkbaar toch telkens weer verrast."
Avaya biedt een compleet aanbod beveiligingsdiensten voor bedrijven met spraakapparatuur. Het aanbod varieert van assessment-architectuur en -ontwerp tot en met beleidsanalyse en -ontwikkeling. Daarnaast biedt het ondersteuning voor specifieke zaken op het gebied van convergentie bij de inzet van IP-telefonie.

# # #

Avaya
Avaya, Inc. ontwikkelt, bouwt en beheert communicatienetwerken voor meer dan een miljoen bedrijven over de gehele wereld, waaronder 90% van de Fortune® 500. Het bedrijf is wereldleider voor veilige en betrouwbare Internet Protocol-telefoniesystemen, communicatiesoftwareapplicaties en -diensten. Avaya is de drijvende kracht achter convergentie van spraak- en data-applicaties op IT-netwerken. Bedrijven van alle mogelijke omvang kunnen hun bestaande of nieuwe netwerken optimaal inzetten, hun productiviteit verbeteren en hun onderscheidend vermogen versterken.