CDA

CDA
26-02-04
Aart Jan de Geus: Emancipatiebeleid is nooit af

Vrouwen zijn tegenwoordig op vrijwel alle plekken in onze samenleving aanwezig: op de arbeidsmarkt, in de politiek of in het hoger onderwijs. En dat vinden we vanzelfsprekend. Is de emancipatie daarmee voltooid? Is het emancipatiebeleid dus af? Nee, integendeel; er blijft nog heel wat te wensen over.

Vrouwen aan de top zijn nog steeds schaars. Dit moet veranderen in het bedrijfsleven maar ook bij de overheid. Bij voorbeeld onder de directeuren-generaal bij het Rijk is een minderheid vrouw. Ook op het gebied van combineren van arbeid en zorg valt er nog wat te wensen. Voor vrouwen én mannen, overigens. Allochtone vrouwen hebben vaak nog schrijnende achterstanden. Juist daar valt er nog een wereld te winnen.

Het emancipatiebeleid is dus niet klaar. Maar op een aantal punten wordt het wel tijd voor een koerswending. Twee recente besluiten markeren voor mij de koers die ik met het emancipatiebeleid wil gaan varen.

Het eerste besluit is om de emancipatiesubsidies met ingang van dit jaar meer aan projecten en toe te kennen en minder aan instellingen. De totale subsidiepot van 7,7 miljoen euro blijft in stand, maar wordt anders besteed. De subsidie voor de Vrouwen Alliantie, een koepelorganisatie van 46 vrouwenorganisaties, vervalt na 2004. De Alliantie verricht nuttig werk, maar zou wat mij betreft moreel en financieel gedragen moeten worden door de achterban. En niet door de overheid. De Vrouwen Alliantie kan ook inschrijven voor projecten. Door de subsidies vooral te geven aan projecten, kunnen we heel direct vrouwen bereiken met een achterstand op anderen. Allochtone vrouwen bijvoorbeeld. De vrouwen moeten zelf betrokken zijn bij het project. Ik denk dat we de subsidies op deze manier effectiever kunnen inzetten.

Het tweede besluit is om een visitatiecommissie in te stellen, onder leiding van voormalig Eerste Kamerlid Tineke Lodders. Ik heb er geen geheim van gemaakt dat het mijn ambitie is om aan het eind van deze regeerperiode de coördinerende bewindspersoon voor emancipatie af te schaffen. Emancipatiebeleid hoort verankerd te zijn in het beleid van elk ministerie. Pas dan is het effectief. De commissie gaat een belangrijke rol spelen om dat te bereiken. Vanaf 1 april houdt de commissie het emancipatiebeleid van de departementen tegen het licht. Waar het beter kan, reikt zij praktische oplossingen aan. Als blijkt dat de resultaten goed zijn, kan de coördinerend bewindspersoon voor emancipatie in de volgende kabinetsperiode worden afgeschaft.

De bewindspersoon voor emancipatie is in de toekomst dus wellicht overbodig. Dat geldt niet voor het emancipatiebeleid zelf. Dat is volgens mij nooit af.