AutoRai

26-2-2004

Overweldigend verkoopsucces Toyota Prius

Op 5 februari jongstleden ging in ons land de officiële verkoop van de Toyota Prius van start. De ruime vijfdeurs hybride-auto blijkt een overweldigend succes. Inmiddels zijn er al meer dan 500 exemplaren verkocht.

Dit aantal is hoger dan het verkoopcijfer van de vorige generatie, die drie jaar op de markt was. De verkoopverwachting voor het jaar 2004 staat op 1.000 exemplaren. Naar verwachting zal dit aantal aanzienlijk eerder worden gerealiseerd. De Toyota Prius kende in de Verenigde Staten (onderscheiden met Auto van het Jaar-titel) en Japan ook al uiterst succesvolle verkoopstarts.

De Toyota Prius is een van de meest geavanceerde autos die vandaag de dag te koop is. Inmiddels wordt dit door een grote schare Nederlandse kopers bevestigd. Veel automobilisten die met de nieuwe Toyota kennis hebben gemaakt zijn opvallend positief over zijn rijeigenschappen, krachtige prestaties, high-tech uitrusting en niet te vergeten zijn lage verbruik. Om nog maar te zwijgen over de scherpe consumentenprijs die start vanaf 25.250,-, mede door afwezigheid van BPM. Deze belastingkorting levert de koper méér dan 7.600,- direct voordeel op. De korting is door de overheid verstrekt vanwege het schone en zuinige karakter van de auto. Nog een voordeel is dat de motorrijtuigenbelasting voor de Prius rijder twee klassen lager ligt. Het totaalgewicht van de Prius wordt verminderd met het gewicht van het hybride-deel. Op dit deel geeft Toyota ook nog eens acht jaar of 160.000 km garantie, inclusief het batterijpakket.

Veel trekkracht
De hybride-aandrijving combineert een speciale 1,5 benzinemotor met een elektromotor. De aandrijving kan een maximum vermogen aan de dag leggen van 110 pk en een maximum trekkracht van maar liefst 478 Nm. Via een automatische transmissie (Electronically Controlled Variable Transmission) worden de aandrijfkrachten naadloos op de wielen overgebracht.

Schoonste auto ter wereld
De Toyota Prius overtreft de EURO IV-emissienorm meer dan ruimschoots doordat de uitstoot van stikstofoxide (NOx) en koolwaterstof (HC) maar liefst 88,8 procent onder EURO IV ligt en zelfs 93 procent onder de EURO IV-norm voor diesels. Het verbruik van de Prius bedraagt zon 4,3 liter per 100 km bij gecombineerd verbruik (volgens EC-norm).