Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---

Nieuws

---

26-02-04 / PERSBERICHT: Perfecto - Leergang Voortrekkers in de Verzorging

De deelnemers aan het pilotproject Leiderschap in de Verzorgingvan het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) kregen hun certificaat op dinsdag 20 januari 2004. 18 verzorgenden kregen in het bijzijn van o.a. familie en vrienden hun certificaat waarmee ze kunnen laten zien dat zij een traject hebben gevolgd van 10 maanden met als doel invloed uit te oefenen op hun beroep. Zo kunnen zij vanuit hun eigen vakgebied een bijdrage leveren aan de verbetering van de dagelijkse patiëntenzorg. Wegens succes wordt het project geprolongeerd, echter onder een ander naam:

'Perfecto - Leergang Voortrekkers in de Verzorging'

De leergang Perfecto is door het LEVV ontwikkeld met het doel de kwaliteit van de verzorging te verbeteren door verzorgenden die opvallen door hun betrokkenheid bij het werk vaardigheden te leren waardoor zij de verzorging een eigen stem in de instelling kunnen geven. Derhalve is deze leergang een perfecte basis voor een persoonlijk opleidingsplan (POP) of deelname aan een Verzorgende Adviesraad.

De leergang is het resultaat van onderzoek naar de behoeften van verzorgenden en leidinggevenden.

De leergang is getest bij Thuiszorg Nieuwe Waterweg Noord en Verpleeghuis Stellinghaven. Beide instellingen zijn zeer tevreden over de resultaten van deze leergang.

De leergang Perfecto Leergang Voortrekkers in de Verzorging' beoogt dat verzorgenden inlvoed uitoefenen op het beleid en de besluitvorming over ontwikkelingen in de beroepsuitoefening, op het niveau van de instelling of daarbuiten en het stimuleren van andere verzorgenden om hetzelfde te doen. Zo leidt de leergang deelnemers niet op tot leidinggevende, maar tot voortrekkers die in de dagelijkse praktijk en in overlegsituaties oplossingen aandragen voor de patiëntenzorg in de eigen instelling.

De leergang, bestaande uit 10 lesdagen verdeeld over een jaar, moet het mogelijk maken dat verzorgende de gelegenheid krijgen én nemen om zeggenschap te hebben over de inhoud van hun werk. Het accent van de leergang ligt op het verwerven van competenties om invloed uit te oefenen op de eigen beroepspraktijk en om deze praktijk positief te kunnen beïnvloeden. Het vereist een actieve inbreng van de deelnemers.

De kracht van deze leergang zit hem in het gegeven dat meerdere verzorgenden uit een organisatie tegelijk aan deze leergang kunnen deelnemen.

In tegenstelling tot de meeste andere nascholingen, is deze leergang instellingsgericht. Derhalve wordt de inhoud van de leergang zoveel mogelijk aangepast aan de situatie in de instelling waar deze wordt gegeven.

De deelnemers aan Perfecto Leergang Voortrekkers in de Verzorging ontvangen, na afloop van het bijwonen van alle lesbijeenkomsten, na het met goed gevolg uitvoeren van de werkopdrachten en na afloop van het samenstellen van een volledig persoonlijk portfolio een certificaat van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging.


Heeft u nog vragen of opmerkingen of heeft u behoefte aan meer informatie, stuur een email naar mw. drs. Y. Heijnen-Kaales (programmaleider LEVV) y.heijnen@levv.nl.