Politie Zuid-Holland-Zuid

26/02 Hoeksche Waard

26-02-2004 - Persberichten District II

EXTRA GORDELCONTROLES
DISTRICT- De politie gaat vanaf begin maart tot en met eind mei 2004 extra gordelcontroles houden in het hele district Hoeksche Waard. Dit is in navolging van de landelijke campagne op het dragen van autogordels.

Het niet gebruiken van autogordels zorgt jaarlijks voor veel letsel. Enkele voorbeelden: Al bij een botsing van 20 km/h kunnen bestuurders en inzittende de klap al niet meer met hun armen opvangen. Kinderen die los op de achterbank zitten vliegen met die snelheid al door de auto en kunnen tegen de voorruit aanklappen. Vaak wordt bij langere ritten de autogordel wel gebruikt maar vergeet men hem bij korte stukjes zoals binnen de bebouwde kom. Toch blijken de meeste aanrijdingen binnen de bebouwde plaats te vinden. Daarom geldt voor iedereen dat de wetgever bepaald heeft dat men altijd verplicht autogordels moet dragen. In uitzonderlijke gevallen wordt ontheffing verleend. Dit is nagenoeg alleen voor b.v. bezorgers die steeds in en uit de auto moeten stappen bij kort op elkaar gelegen adressen.

Verder geldt:

* Iedereen met een lengte van 1.50 of meer moet een autogordel dragen

* Als het schouderdeel bij kinderen te hoog zit wat voor komt bij gordels die niet in hoogte verstelbaar zijn, zit mag dit gedeelte achter de rug zitten en de gordel als heupgordel worden gebruikt.
* Kinderen kleiner dan 1.50 moeten geplaatst zijn in kinderzitjes of heupgordels.

Een boete voor het niet dragen van een gordel kost 45 Euro. De politie waarschuwt bestuurders en inzittenden tevens voor het feit dat verzekeringsmaatschappijen bij het ontstaan van letsel soms besluiten letselschade niet of gedeeltelijk uit te keren wanneer de gordel niet is gedragen.

CONTROLE
OUD-BEIJERLAND- Tijdens een snelheidscontrole met de fotoradar op de Stougjesdijk hebben politieagenten 124 bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders die de maximumsnelheid van 50 km/uur overschreden. Zij hielden de controle op woensdagmorgen, 25 februari 2004, tussen 10.00 en 12.00 uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km/uur. In totaal werden 993 voertuigen gecontroleerd.

Op dezelfde locatie hielden politieagenten op deze dag van 14.00 tot 16.00 uur een snelheidscontrole met staande houding. 24 overtreders werden staande gehouden en kregen direct een bekeuring voor 20 keer te snel rijden, 2 keer voor het niet dragen van de autogordel. Eén bestuurder kreeg een bekeuring omdat zijn kentekenplaat niet goed zichtbaar was en een andere bestuurder kreeg een bekeuring omdat hij naar het overige verkeer seinde met zijn lichten. Bovendien krijgen 26 bestuurders een bekeuring thuis voor te snel reden. Deze werden geflitst. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 77 km/uur. In totaal werden ongeveer 1000 voertuigen gecontroleerd.

OUD-BEIJERLAND- Tijdens een controle in het kader van het project niets erin, niets eruit in de parkeergarage aan de Veilingpassage hebben politieagenten 84 autos gecontroleerd. Ze deden dit op woensdagmiddag, 25 februari 2004. 54 autos waren keurig in orde en kregen een prima op het preventiebericht aangetekend. 30 bestuurders gingen in de fout door kostbare spullen zichtbaar in de auto achter te laten. Eén personenauto was in het geheel niet afgesloten. Het publiek reageerde positief op deze actie. Veel bestuurders wisten al van het project af en vroegen nu niet meer of ze een bekeuring hadden gekregen maar vroegen de agenten direct of ze hun auto Prima hadden achtergelaten.

UITSLAANDE BRAND
NUMANSDORP- Een uitslaande brand heeft een paardenschuur bij een woning aan de Volgerlandseweg vernield. De brand brak uit op woensdagavond, 25 februari 2004, omstreeks 22.40 uur. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De drie paarden die in de schuur stonden werden ongedeerd naar buiten gebracht. De brandweer had het vuur snel onder controle en voorkwam dat het woonhuis, waarvan de bewoners afwezig waren, beschadigd raakte. De paarden zijn door een dierenarts meegenomen voor onderzoek. Op het dak lagen asbesthoudende platen. Stukken zijn op het terrein terechtgekomen en worden door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in om de oorzaak van de brand te achterhalen.

BELEDIGING
KLAASWAAL- Een 27 jarige man uit Klaaswaal is door politieagenten aangehouden wegens belediging. Dit gebeurde op donderdagochtend, 26 februari 2004, omstreeks 02.00 uur, op het Oranjeplein. De man had alcohol gedronken en vroeg aan de surveillerende politieagenten hoeveel hij mocht drinken om nog te mogen rijden. Ook wilde hij een blaastest afleggen. De agenten gaven de man het advies om naar huis te lopen. Toen de agenten wegreden vond de man het nodig om hen te beledigen. Hij is ingesloten en wordt in de loop van de dag met een dagvaarding heengezonden.