DIERENBESCHERMING

Vogels dood tegen geluidsscherm: minister V&W moet ingrijpen

PERSBERICHT

De West Brabantse Vogelwerkgroep, de Brabantse Milieufederatie, Vogelbescherming Nederland en de Dierenbescherming vragen aan de minister van Verkeer en Waterstaat om met spoed financiële middelen vrij te maken om adequate maatregelen te treffen aan de geluidsschermen langs het hele tracé van de HSL/A16. Ook hebben ze de Tweede Kamer gevraagd om druk uit te oefenen op de Minister. Dit om te voorkomen dat nog veel meer vogels zich doodvliegen tegen de doorzichtige geluidsschermen die langs het nieuwe tracé van de HSL/A16 staan. Sinds deze schermen er staan heeft zich een duizendtal vogels hiertegen te pletter gevlogen en dit aantal neemt elke dag toe. De vogeltrek zal begin maart volop op gang komen. Daarom is het dringend noodzakelijk dat er op zeer korte termijn actie wordt ondernomen over de volle lengte van het tracé, anders kan het aantal slachtoffers oplopen tot in de tienduizenden.

Medio vorig jaar zijn de eerste doorzichtige geluidsschermen geplaatst langs het traject van de HSL/A16 bij Breda. Inmiddels staat er alleen al langs het Brabantse deel van het traject 16,5 km geluidsscherm van helder glas met een totaal glasopppervlak van 5 hectare. Deze infrastructuurbundel die een onneembare barrière vormt voor de fauna in het algemeen, blijkt ook een gevaarlijke barrière voor de avifauna te zijn. Door de geluidsschermen vindt er een massale vogelsterfte plaats. Het gaat om zowel zeldzame soorten als Patrijs, IJsvogel, Havik, Wespendief, Ransuil, Sperwer, Smelleken, maar ook om algemeen voorkomende soorten. Van een aantal vogelsoorten (standvogels) in de leefgebieden nabij de geluidsschermen is de populatie zelfs gedecimeerd; bijvoorbeeld het aantal patrijzen is in een bepaald leefgebied teruggelopen van 42 naar 8. Een indruk van de schermen en de slachtoffers is te zien op www.westbrabantsevwg.com, waar een aantal foto's te zien is.

Concrete maatregelen die de vogel- en natuurbeschermers vragen zijn het mat maken van de geluidsschermen langs het gehele tracé door ze mat te stralen, of strepen te stralen of ondoorzichtige materialen te gebruiken. Dat dit soort mitigerende maatregelen niet bij voorbaat zijn genomen is in strijd met de Flora- en Faunawet.