Gemeente Gouda


datum: 25 februari 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Frans Bruijns
telefoon: 0182-588903

twee brandweermannen uit Gouda naar rampgebeid in Marokko

De Regionale Brandweer Hollands-Midden heeft vandaag een persbericht verstuurd met daarin het nieuws dat er vandaag een Nederlands Urban Search And Rescue-team is vertrokken naar Marokko. Onderaan dit informatiebericht treft u de tekst van het persbericht aan.

Aanvullend op dit persbericht kunnen wij u melden dat tot dit USAR-team ook twee reddingswerkers behoren van de brandweer Gouda, het betreft de heren A. Leeuwenhoek en N. van Kooten. Verder berichten wij u dat de gemeente Gouda overleg voert met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap over welke hulp er in de stad geboden kan worden.

persbericht brandweer

urban Search And Rescue-team USAR.NL vertrokken naar Marokko

Algemeen adres: Gooimeerlaan 25 2317 JZ Leiden
Tel.: 071-3661366
Fax: 071-3661399
datum: 25 februari 2004

De Nederlandse USAR zal vandaag nog worden ingezet voor het opsporen en redden van bewoners in het door een aardbeving getroffen gebied in Noord-Marokko.De 45 personeelsleden, afkomstig uit regios Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Hollands-Midden en Zuid-Holland Zuid zijn met twee vluchten met Hercules transsportvliegtuigen om 09.30 uur en 10.00 uur van het vliegveld Eindhoven vertrokken.

Het team zal worden ingezet in een moeilijk te bereiken gebied waar waarschijnlijk nog geen hulpverleners werkzaam zijn. Het USAR team bestaat uit goed opgeleide personeelsleden van brandweer, ambulance, defensie en politie, die in teamverband zijn opgeleid voor het opsporen en redden van slachtoffers. Ook personeel van bouwtoezicht uit Rotterdam-Rijnmond maakt deel uit van het reddingsteam.Het totale team is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit twee reddingsgroepen, een commandogroep een stafgroep en een ondersteuningsgroep. Dankzij de inzet van speurhonden, hoogwaardig zoek- en redmaterieel kan effectief worden gezocht. Aan gewonde slachtoffers wordt door verpleegkundig personeel eerste medische hulp verleend.

Het team kan volledig onafhankelijk functioneren en is uitgerust met 15 ton aan materialen om gedurende een week te kunnen werken. De materialen bestaan uit hoogwaardig zoek- en redmaterieel, tenten, vervoersmiddelen en voedsel. De verwachting is dat het team na vijf dagen inzet zal terugkeren.

Uit de regio Hollands-Midden zijn tien brandweermensen van een aantal korpsen en een ambulanceverpleegkundige ingezet, waaronder een operationeel commandant, Arjan Stam, hoofd repressie van de brandweer Leiden.Rob Brons, commandant brandweer Den Haag en Haaglanden, is landelijk commandant van USAR.NL en zal vanuit Haaglanden contact houden met het reddingsteam. Hij is bereikbaar op 06-55301656, via het bureau Communicatie van Haaglanden.

afkomstig van: Ad Venderbos
doorkiesnummer: 0182-547251
e-mail: a.venderbos@hollands-midden.nl
betreft: inzet USAR.NL-team


-- einde bericht --
Footer