Time : 11:48:09 AM
Date : Thursday, February 26, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: praktische modaliteiten voor de meldingsplicht

Op 13 februari verscheen in het Staatsblad het ministerieel besluit van 22 januari 2004 betreffende de modaliteiten voor de meldingsplicht in de voedselketen. Dit ministerieel besluit dat in werking treedt op 1 maart 2004 is een belangrijke aanvulling van het koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen. Het kwam tot stand in nauw overleg met alle sectoren, zowel van de primaire productie, de transformatie als van de distributie. Er werd gestreefd naar zo eenvoudig mogelijke procedures die efficiëntie koppelen aan gebruiksvriendelijkheid. In de bijlagen van het MB zijn formulieren voorzien voor:


- de verplichte melding;

- voor exploitanten van de sector van de primaire plantaardige productie;

- voor exploitanten van de sector van de primaire dierlijke productie;

- de minimale informatie voor persberichten.

Voor vele deelsectoren (vb. landbouwers, dierenartsen) bestond er reeds een meldingsplicht (vb in verband met dierziekten, diervoeders,...). Met het nieuwe besluit wordt de meldingsplicht uitgebreid naar de volledige voedselketen.

In de rand van dit ministerieel besluit werd tevens een lijst met notificatielimieten opgesteld die de exploitanten of productverantwoordelijken toelaat te weten wanneer de meldingsplicht van toepassing is. Deze lijst werd besproken in zowel het Raadgevend als Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap en zal op de site van het Voedselagentschap www.favv.be raadpleegbaar zijn in het onderdeel "meldingsplicht" van de rubriek bestemd voor de beroepssectoren.

In principe brengt de persoon die de melding doet in eerste instantie, de in zijn provincie gevestigde provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV telefonisch op de hoogte waarbij ter bevestiging een meldingsformulier gefaxt of elektronisch verzonden wordt naar dezelfde PCE.

Het Voedselagentschap heeft ook een permanentieregeling voor 's nachts en tijdens het weekend:

- één permanentie op lokaal niveau per provincie, waarnaar noodoproepen, verplichte notificatie of vragen om bijstand buiten de kantooruren kunnen worden omgeleid;

- een bijkomende permanentie op centraal niveau, die moet toelaten om zeer ernstige problemen op te lossen of problemen die het provinciale niveau overstijgen.

De telefoonnummers, faxnummers en de elektronische adressen bevinden zich op de site van het Voedselagentschap.

Op basis van de meldingen kan het FAVV de nodige actie ondernemen om de volksgezondheid en de gezondheid van plant en dier te beschermen.

In bijlage het ministerieel besluit van 22 januari 2004

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de Franstalige pers: renaud klee 0476 543 198

URL: http://www.favv.be

Attachments: favv_20040226_114106_179_Att_1.pdf
http://www.belgadirect.be/Files/favv_20040226_114106_179/favv_200402