Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 24 februari 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse col-legevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College neemt kennis van visiedocument GHOR/CPA (2004/1497) De gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor de geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen en voor het ambulancevervoer. Wat betreft Nieuwegein zijn deze taken regionaal opgezet. De gemeenten dragen de financiën van die regionale
GHOR/PA (dat staat voor Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen/Centrale Post Ambulancevervoer).
De GHOR/CPA regio Utrecht heeft een visiedocument gemaakt, waarin staat wat de GHOR moet doen, waar zij momenteel staat en waar er naar toe gewerkt moet worden. De systematiek die gebruikt wordt om de taken en resultaten van de GHOR transparant te maken worden in achterliggend document "Zorg voor Veiligheid" (visie op de positie van GHOR regio Utrecht 2004-2007) nader toegelicht.
Met het oog op de voorbereidingen voor de gemeentebegroting van 2005, heeft de voorzitter van het bestuur van de GHOR/CPA het visiedocument ter informatie aan de gemeente aangeboden. Het college heeft er nu kennis van genomen en legt het document nu ter informatie voor aan de raad.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Aanvraag SMAU voor culturele manifestatie (2003/11987) De Stichting Multikulturele Aktiviteiten Utrecht (SMAU) doet een aanvraag voor (mede)subsidiëring door de gemeente Nieuwegein van ¤ 12.000 voor een Culturele Manifestatie voor 6O-plussers. Deze manifestatie heeft inmiddels plaatsgevonden op 17 januari 2004 in het Nieuwegeins Business Center. De manifestatie is bedoeld voor 60-plussers, zowel allochtonen als autochtonen. De gemeente heeft de SMAU aange-boden ¤ 1.000 aan dit project te willen bijdragen. De SMAU ging hiermee niet ak-koord. De gemeente heeft dit opgevat als een mondelinge intrekking van de subsi-dieaanvraag. De subsidieaanvraag zal dan ook buiten verdere behandeling worden gelaten.

Plan van aanpak invoering Wet basisvoorziening kinderopvang (2004/2296) Het college van B&W heeft het 'Plan van aanpak invoering Wet basisvoorziening kin-deropvang' vastgesteld. De Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) zal naar verwachting op 1 januari 2005 in werking treden. Als gevolg van de invoering van de Wbk zal de gemeente een aantal oude taken afbouwen en een aantal taken anders gaan uitvoeren. Ook zal de financieringsstructuur van tegemoetkomingen in de kosten voor kinderopvang voor ouders veranderen. Met het 'Plan van aanpak invoering Wet basisvoorziening kinderopvang' is nu een start gemaakt met het aanpassen van het gemeentelijk beleid en de organisatie aan deze taken.

Protocol Meerjarenonderhoud schoolgebouwen (2004/2287) De Gemeente Nieuwegein en de scholen voor primair onderwijs hebben een geza-menlijke verantwoordelijkheid m.b.t. het onderhoud van de schoolgebouwen. Grofweg zijn de schoolbesturen verantwoordelijk voor het onderhoud van de binnenzijde van de schoolgebouwen en de gemeente is verantwoordelijk voor de buitenzijde, vanuit haar positie als lokale overheid. Het college heeft nu ingestemd met het pro-tocol om tot een gezamenlijke meerjarenonderhoudsplanning te komen. Door het laten opstellen van een gezamenlijke meerjarenonderhoudsplanning ontstaat er voor gemeente en schoolbesturen een eenduidige meerjarenplanning, met een heldere verdeling van verantwoordelijkheden. Bovendien levert het gezamenlijk in de markt zetten van een meerjarenonderhoudsplanning zowel een tijdsbesparing als een prijsvoordeel op. Door bovendien de vermelde onderhoudsactiviteiten, voor rekening van de gemeente, te beschouwen als een aanvraag voor het Huisvestingsprogramma. wordt de beheerslast voor alle deelnemende partijen nog verder teruggebracht.

Realisatie onderwijskundige vernieuwingen (2004/2549) De scholen voor primair onderwijs hebben recht op meer ruimte, vanwege de invoe-ring van onderwijskundige vernieuwingen. Deze nieuwe landelijke regeling zal ook in de gemeente Nieuwegein dienen te worden ingevoerd, waarbij dit in samenwerking met de schoolbesturen nader zal worden uitgewerkt. In verband met deze maatregel ontvangt de gemeente extra gelden in het gemeentefonds. De gemeente stelt hierbij een budgetplafond in, zodat maximaal de hiertoe ontvangen middelen zullen worden ingezet. Daar de financiën gefaseerd beschikbaar komen (2004, 2005 en 2006), is ook in de planvorming van een drietal fasen uitgegaan. Het college heeft de uitgangspunten en fasering voor de invoering van de vernieuwing vastgesteld.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Achtervangpositie voor lening Woonstichting Jutphaas (2004/2295) Het college heeft ingestemd met de Achtervangpositie bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te Huizen in verband met het garanderen van een lening die de Woonstichting Jutphaas te Nieuwegein wil aantrekken. Het gaat om een bedrag van ¤ 3.500.000,--. Het besluit heeft geen financiële consequenties.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Gemeentegarantie voor clubgebouw Atverni (2003/10627) Voor de realisatie van de clubaccommodatie op sportpark Galecopperzoom heeft de atletiekvereniging Atverni de Gemeente Nieuwegein verzocht garant te staan voor maximaal ¤ 40.000. Op basis van de gemeentelijke richtlijnen voor garantiebeleid en op basis van het, hiermee samenhangende, SWS rapport heeft het college het garan-tieverzoek gehonoreerd.

Aanvullend krediet voor Havengebouw (2004/1961)
Voor de realisatie van een havengebouw bij de in 1999 in gebruik genomen passanten haven is indertijd een investeringsbedrag van ¤ 181.513 beschikbaar gesteld. Gaande het traject blijkt het budget niet toereikend. Het college heeft nu een aanvullend krediet van ¤ 113.487 beschikbaar gesteld. De realisatie van het havengebouw zal in samenwerking met Heijmans IBC Vastgoedrealisatie geschieden.

Milieuvergunning voor Nieuwegein's Business Center (2004/1963) Het college legt de definitieve milieuvergunning voor het Nieuwegein's Business Cen-ter, vanaf 25 februari 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 6 april 2004 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergun-ning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. In het Nieuwegein's Business Center vinden vergaderingen, opleidingen, congressen en exposities plaats. In de grote zalen wordt twaalf keer per jaar een concert georganiseerd.

Subsidie voor Bewonersvereniging De Kruidengaarde (2004/1405) Bewonersvereniging De Kruidengaarde heeft een incidentele subsidie aangevraagd vanwege hun 25-jarig jubileum. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat organisaties die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, ten behoeve van het jubileum een financiële bijdrage kunnen verkrijgen van maximaal ¤ 1.134,00. De aanvraag voldoet aan deze criteria en is dus gehonoreerd.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/2297) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College doet voorstel over aanpassing studiefaciliteiten voor gemeenteambtenaren (2004/2292)
Bij de gemeentelijke arbeidsvoorwaarden 2000-2002 is afgesproken, hoofdstuk 17, 'Studiefaciliteiten' te zijner tijd te vervangen door een nieuw hoofdstuk 17 'Opleiding & Ontwikkeling". Deze vervanging is gekoppeld aan de nota Persoonlijk Ontwikkeling Plan. Wanneer dit POP in werking treedt, wordt eveneens het nieuwe hoofdstuk 17 van kracht. Er is een overgangsbepaling opgenomen zodat de huidige opleidingen onder het oude regime afgemaakt kunnen worden. Het college legt dit voorstel ter instemming voor aan de Ondernemingsraad.

College besluit tot wijzigingen in Klokkenluidersregeling (2004/2290) Ten gevolge van de dualisering in het gemeentebestuur (rollen en verantwoordelijk-heden van raad en college zijn daarbij duidelijker gescheiden) is de bevoegdheid tot vaststelling van de rechtspositionele voorschriften en het regelen van de ambtelijke organisatie bij het college gelegd. De Nieuwegeinse Klokkenluiderregeling was op dit punt al aangepast. Wél heeft het college besloten tot een andere wijziging in de klokkenluiderregeling. De minister van Binnenlandse Zaken heeft in de rijksregeling Klokkenluiders namelijk de mogelijkheid opgenomen dat een ambtenaar zich rechtstreeks kan wenden tot de externe commissie indien zwaarwegende belangen dat noodzakelijk maken. Het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) heeft besloten dit over te nemen. Verder zijn er enige kleine aanpassingen in de tekst van de klokkenluiderregeling.
Het college legt de wijzigingen nu ter instemming voor aan de Ondernemingsraad.

College benoemt vertrouwenspersoon in kader van Klokkenluidersregeling (2004/2548)
Het college heeft in overleg met de OR een vertrouwenspersoon benoemd in het kader van de Klokkenluidersregeling. Ambtelijke klokkenluiders kunnen bij deze persoon terecht voor ondersteuning en advies in situaties waarbij ze onregelmatigheden in de gemeentelijke organisatie vermoeden.

Parkeeronderzoek Rijtuigenbuurt (2004/2286)
ln september 2003 is door de 'Bewonerscommissie 't Karrespoor 1' en de 'Vereniging van huiseigenaren 't Karrespoor 11' een burgerinitiatief ingediend vanwege de par-keerproblemen langs de doorgaande weg Rijtuigendrift- Karosdrift-Koetsdrift.
Het burgerinitiatief en het opgestelde ambtelijke advies zijn in de commissie RIM van 28 oktober 2003 behandeld. De commissie besloot het burgerinitiatief niet door te geleiden naar de raad, maar verzocht het college en de ambtelijke staf nog eens naar de zaak te kijken en hierbij de beraadslagingen van de commissie mee te nemen. Dat is inmiddels gebeurd. Het college heeft nu besloten een parkeeronderzoek te laten uitvoeren om de omvang en aard van de parkeerproblematiek in de 'Rijtuigenbuurt' (en dan met name op de route Koetsdrift-Karosdrift-Rijtuigdrift) vast te stellen. Daarnaast gaat een voorlichtingstraject over parkeergedrag van start.

College akkoord met twee parkeerverordeningen (2004/2359) Het college heeft op 24 februari 2004 twee verordeningen vastgesteld. De "Parkeer-verordening 2004" en de "Parkeerbelastingverordening 2004". Dat is nodig om de parkeerregulering in te kunnen voeren. Om te beginnen vanaf 1 oktober 2004 in delen van de wijk Doorslag. Daarna volgen de wijken: Binnenstad, Merwestein, de om-geving Nijpelsplantsoen en zo nodig andere gebieden waar parkeerproblemen ontstaan. In de twee verordeningen wordt de parkeerregulering juridisch vastgelegd. Met de parkeerregulering wil de gemeente de parkeeroverlast tegengaan. Naar verwachting behandelt de commissie Binnenstad dit onderwerp op 9 maart a.s. Het definitieve besluit wordt dan vervolgens op 7 april door de gemeenteraad genomen.

Voorbereiding Voorjaarsnota 2004, programmabegroting 2005 en uitwerking Nieuwegein Kiest (2004/2548)
Het gemeentebestuur zal in de loop van het jaar belangrijke beslissingen moeten nemen in het kader van de Voorjaarsnota 2004, de strategische visie Nieuwegein Kiest en de programmabegroting 2005. Het college heeft nu vastgesteld hoe deze producten met elkaar samenhangen en wat de planning is.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behan-deld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waar-schijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers wor-den geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 26-2-2004