Gemeente Nieuwegein

College akkoord met parkeerverordeningen

Het college heeft op 24 februari 2004 twee verordeningen vastgesteld. De "Parkeerverordening 2004" en de "Parkeerbelastingverordening 2004". Dat is nodig om de parkeerregulering in te kunnen voeren. Om te beginnen vanaf 1 oktober 2004 in delen van de wijk Doorslag. Daarna volgen de wijken: Binnenstad, Merwestein, de omgeving Nijpelsplantsoen en zo nodig andere gebieden waar parkeerproblemen ontstaan. In de twee verordeningen wordt de parkeerregulering juridisch vastgelegd. Met de parkeerregulering wil de gemeente de parkeeroverlast tegengaan. Naar verwachting behandelt de commissie Binnenstad dit onderwerp op 9 maart a.s. Het definitieve besluit wordt dan vervolgens op 7 april door de gemeenteraad genomen.

In welke deelgebieden er betaald parkeren komt, op welke tijden en tegen welke tarieven, wordt per wijk opgenomen in de zogenaamde ´uitvoeringsbesluiten´. Hierover wordt eerst uitvoerig met de wijk overlegd. In het uitvoeringsbesluit staat bijvoorbeeld ook hoe de uitgifte van vergunningen werkt. Deze uitvoeringsbesluiten gaan eerst voor advies naar de commissie Binnenstad. Daarna stelt het college ze vast.

Het college heeft nu besloten:


* in te stemmen met de parkeerverordening 2004 en de verordening parkeerbelastingen 2004 en deze voor te leggen aan de gemeenteraad ter vaststelling;

* de concept uitvoeringsbesluiten 'Betaald parkeren 2004' en 'Besluit uitgifte parkeervergunningen 2004' te bespreken met de raadscommissie Binnenstad;

* de parkeeregulering in Doorslag in schil 1 en 2 vanaf 1 oktober 2004 in te voeren;

* de periode waarin vergunningen gratis worden verstrekt te verlengen tot
1 juli 2007;

* de eventuele jaarlijkse prijsstijging van de vergunningen te begrenzen tot maximaal de consumentenprijsindex-alle huishoudens (volgens het CBS).

Achtergrondinformatie
In maart en april 2003 heeft er inspraak plaatsgevonden op de nota Verkeer, Vervoer en Parkeren. De gemeenteraad stelde op 12 september 2003 de kaders voor het parkeerbeleid vast. Besloten werd dat vanaf 2004 de parkeerregulering ingevoerd zou worden, te beginnen in de wijk Doorslag. Ook werden de tarieven voor de vergunning vastgesteld en werd besloten dat de vergunning tot 2007 gratis is.

Op basis van deze uitgangspunten is een uitvoeringsplan gemaakt voor de wijk Doorslag. Bewoners en bedrijven zijn uitgebreid geïnformeerd over de voorstellen via nieuwsbrieven, informatieavonden en spreekuren. Daarnaast hebben alle betrokkenen een enquête ontvangen, waarin o.a. de mening is gevraagd over de gewenste parkeertijden. Aan de bewoners en bedrijven in schil 2 is bovendien gevraagd of zijn nu al mee willen met de parkeerregulering, of pas als er zich problemen voordoen. De resultaten van dit onderzoek, de informatie uit de spreekuren en de parkeerdrukmetingen in de wijk zelf zijn gebruikt om de voorstellen aan te passen. Zo zijn de parkeertijden aangepast en is het gebied in schil 2 dat in oktober 2004 meegaat met de parkeerregulering bepaald. Vervolgens zijn deze zaken in de parkeerverordeningen en uitvoeringsbesluiten verwerkt. Deze aanpak wordt herhaald in de andere wijken waar betaald parkeren wordt ingevoerd.

Invoerdatum 26-2-2004