TUNIX BV

De TUNIX/Firewall: bandbreedtes tot 1 Gigabit!

'640K ought to be enough for anybody.' - Bill Gates (1981)

Soms gaan ontwikkelingen sneller dan je denkt - zelfs als je Bill Gates heet. Hij doelde met deze uitspraak destijds op de hoeveelheid benodigd intern geheugen voor een personal computer, waar nu 512Mb standaard is geworden.

Dezelfde trend kun je vaststellen in de groei in bandbreedte voor Internetconnecties. Waar 5 jaar geleden een huurlijn van 2Mbps al beschouwd werd als een forse Internetverbinding zijn deze snelheden nu al bereikbaar via kabel en ADSL. Voor de zakelijke markt beginnen nu bandbreedtes tot 1 Gigabit binnen bereik te komen. Met het beschikbaar komen van meer bandbreedte is ook meer functionaliteit mogelijk in de vorm van real-time diensten zoals aandelenhandel, live feeds van video/audio evenementen, Voice over IP en uitwisseldiensten. Met het toenemen van de mogelijkheden nemen echter ook de risico's toe dat dit soort diensten op de een of andere wijze wordt gecompromitteerd of door gerichte aanvallen niet meer beschikbaar is.

Beveiliging van deze diensten wordt dus steeds belangrijker - zeker naarmate zij een cruciale rol innemen in het bedrijfsproces. TUNIX gaat in deze ontwikkelingen mee door een hybride 'TUNIX/Firewall' te annonceren die in staat is om met grote bandbreedtes om te gaan. Deze firewall schaalt tot 1 Gigabit.

Onze hybride firewall wordt ingezet in een dubbellaagse beveiligingsarchitectuur: applicatie- en IP-level filtering. Dit biedt de volgende voordelen:


- Gigabit Performance: de gigabit 'TUNIX/Firewall' is uitgerust met Gigabit interfaces waardoor het mogelijk wordt om tot
1 Gbps Internetverkeer te beveiligen.


- Functionele scheiding op basis van gewenst securityniveau: bepaalde soorten datastromen (audio, video, Voice over IP) worden op IP-header niveau gefilterd (medium security level), terwijl andere datastromen (mail, ftp, http) op applicatieniveau (high security level) worden gefilterd.


- Centrale logging & alerting faciliteit: de gigabit TUNIX/Firewall beschikt over een uitgebreide logging & alerting module. Deze module biedt in combinatie met een TUNIX/Managed Firewall Service
maximale zekerheid inzake de bewaking van de firewall omgeving.


- Native IPv6 support: binnen het Internet ligt het gebruik van IPv6 in de toekomst voor de hand.
Zowel de gigabit TUNIX/Firewall als de conventionele TUNIX/Firewall zijn hierop voorbereid.


- Behoud van huidige firewall functionaliteiten: firewall functionaliteiten als Virusscanning, geintegreerde content filtering TUNIX/HttpScreen, TUNIX/VPN for Windows en SSL-certificaten inclusief hardware encryptie blijven gehandhaafd. Ditzelfde geldt voor firewall modules zoals Smartfilter, Webtrends en TUNIX/Anti-spam.

26 feb 04 12:48