Gemeente Amsterdam

Stadsdeelraad Zuidoost kritisch over uitlatingen Wethouder Belliot 26 februari 2004 - Stadsdeel Zuidoost

De suggestie van de Amsterdamse wethouder Zorg, Hannah Belliot, dat vooral onder Ghanezen in Zuidoost veel HIV-geïnfecteerden tellen, is slecht gevallen bij de stadsdeelraad van Zuidoost. Ten onrechte is een bepaalde etnische groep gestigmatiseerd en wordt het imago van Zuidoost als geheel beschadigd.

Het was de PvdA, de eigen partij van wethouder Belliot, die de zaak van de Ghanezen als vermeende hoge risicogroep, in de vergadering van de stadsdeelraad op de agenda zette. In een interpellatie vroeg de PvdA of het Dagelijks Bestuur tevoren op de hoogte was gesteld van de campagne die Belliot via onder meer de kerkelijk leiders in Zuidoost wilde starten. Ook werd de vraag gesteld of er eigenlijk op etniciteit en woonadres wordt geregistreerd door de GG en GD. Fractievoorzitter Harry Verzijl maakte duidelijk weinig waardering te kunnen opbrengen voor de acties van de wethouder, die tot grote onrust en verontwaardiging onder Ghanezen hebben geleid.

Alle fracties onderschreven zijn kritiek. De HIV/aidsproblematiek komt onder allerlei bevolkingsgroepen voor en daar is actief beleid tegen nodig. Dat begint echter niet met het in de media te kijk zetten van een bepaalde bevolkingsgroep die zich massaal aan riskant seksueel gedrag zou schuldig maken. Allerlei woordvoerders wezen op verschillende cijfers, waaruit dergelijke conclusies zeker niet zomaar te trekken zijn.

De meerderheid van de stadsdeelraad zag in de acties van de wethouder aanleiding om `afstand van haar handelwijze' te nemen, een duidelijke veroordeling dus.

PvdA en VVD wilden niet verder gaan dan een verzoek aan mevrouw Belliot om haar uitspraken te `nuanceren '. Omdat coalitiegenoot GroenLinks verdeeld was, kreeg de uitspraak van de verzamelde oppositiepartijen echter toch een meerderheid. Het DB liet weten eveneens ongelukkig te zijn met de acties van de wethouder. Naar aanleiding van een motie van GroenLinks beloofde portefeuillehouder Neslo aan te zullen dringen op een gezamenlijk plan van aanpak voor preventie en voorlichting, niet in de laatste plaats ook in goede samenwerking met de leiders van de verschillende bevolkingsgroepen. Alleen door een bundeling van krachten kan de HIV problematiek effectief worden aangepakt.

© Gemeente Amsterdam