Gemeente Meerssen



Raad van State vernietigt tijdelijke vergunning luchthaven Gemeente ziet lichtpuntje voor woningbouw Ulestraten

De gemeente Meerssen heeft gisteren kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State, waarbij de wijziging van het Interim Aanwijzingsbesluit (tijdelijkse gebruiksvergunning) voor Maastricht Aachen Airport is vernietigd, omdat dit geen einddatum kent.Volgens het hoogste bestuurlijke rechtscollege van ons land heeft dit een rechtsonzekere situatie tot gevolg voor de tegenstanders van de luchthaven.

Het geding tegen de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimelijke Ordening en Milieubeheer werd aangespannen door de Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek, het college van Burgemeester en Wethouders en Wethouders van Meerssen, enkele inwoners en de NV Luchthaven Maastricht tegen de wijziging van het Interim Aanwijzingsbesluit op 15 september 2003, naar aanleiding van ingekomen bezwaren.

De bezwaren van de gemeente Meerssen waren onder meer gericht tegen de zogenaamde BKL-zone (Besluit Kleine Luchtvaart). Deze denkbeeldige lijn over een groot deel van de kern Ulestraten legt een grote beperking op aan potentiële woningbouw.

Door vernietiging van het Interim Aanwijzingsbesluit onderkent de Raad van State de woningbouwbelangen van de gemeente Meerssen. De gemeente overweegt de mogelijkheden om in de kern Ulestraten alsnog woningbouwprojecten te kunnen realiseren en hoopt dat de staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en VROM op grond van de uitspraak van de Raad van State de belangen van de gemeente Meerssen bij hun heroverweging zwaar laten meewegen. Door de contouren van de luchthaven staan niet alleen het woon- en leefklimaat, maar ook de mogelijkheden voor woningbouw in de gemeente Meerssen al sedert jaren zwaar onder druk. Met name in Ulestraten en Meerssen is er een zwaar tekort aan woningen voor starters en senioren.