Praktijkonderzoek Veehouderij

Exenta kruidentinctuur als alternatief voor AMGB's bij gespeende biggen

PraktijkBoek 32

In de veehouderij maakt men op dit moment nog gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars (AMGB's) in voeders voor landbouwhuisdieren. Het gebruik van AMGB's wordt vanaf 2006 wellicht volledig verboden, omdat antibiotica resistentie van bacteriepopulaties tot gevolg kan hebben. Met dit vooruitzicht is de mengvoersector bezig met het ontwikkelen van voerconcepten die een alternatief kunnen zijn voor AMGB's.
In opdracht van Exenta BV is op het Praktijkcentrum Sterksel nagegaan wat het effect is op technische resultaten en gezondheid van gespeende biggen van Exenta kruidentinctuur als alternatief voor AMGB's. In dit onderzoek zijn drie proefbehandelingen met elkaar vergeleken: een positieve controle (met AMGB Avilamycine), een negatieve controle (zonder AMGB's) en een behandeling met Exenta kruidentinctuur in het drinkwater in combinatie met voer zonder AMGB's. Op een leeftijd van gemiddeld 4 weken zijn de biggen gespeend en ingedeeld voor de proef. De biggen zijn vanaf spenen 34 dagen gevolgd. In totaal zijn 540 biggen gevolgd. Per behandeling zijn 18 herhalingen uitgevoerd.

Kruiden kunnen een gunstige werking hebben op voeropname, spijsvertering en weerstand (Wenk, 2003). Voorbeelden van kruiden in kruidenmengsels zijn knoflook en paardebloem. Knoflook werkt weerstandsverhogend en is bevorderlijk voor spijsvertering en bloedvaten. Ook een aftreksel van de paardebloem stimuleert de spijsvertering. Exenta kruidentinctuur is een mengsel van verschillende kruiden. Exenta kruidentinctuur in het drinkwater kan gunstige effecten hebben op de gezondheid en groei van de biggen.

Wilt u het hele praktijkboek lezen? Dat kan. Bestel praktijkboek 32 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) .

Varkens praktijkboek 32: Exenta kruidentinctuur als alternatief voor AMGB's bij gespeende biggen - 2004 - 14 pagina's

Oudste praktijkboek Vorige praktijkboek Overzicht alle praktijkboeken
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 26-02-2004 13:44.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl