Gemeente Amsterdam

Amsterdam investeert in jong dans- en muziektalent op Uitmarkt 2004 26 februari 2004 - Remco Asselbergs

Het college van B&W heeft besloten om het openingsprogramma met onder andere een concert, op 2 juli, rondom het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie (EU), financieel te ondersteunen. Met deze financiële bijdrage heeft Amsterdam een zeer prestigieus onderdeel van het culturele programma tijdens het Nederlandse voorzitterschap weten binnen te halen.

Voorafgaand aan het voorzitterschap zijn er in een aantal Europese steden zoals Berlijn, Parijs en Praag diverse workshops en masterclasses. Tijdens deze evenementen zal jong internationaal dans- en muziektalent het tegen elkaar opnemen. Namens Nederland zullen onder anderen de masters Tasha's World, Relax en Marco Gerris hieraan leiding geven. Een aantal talenten zal in Amsterdam strijden tijdens een `final masterclass'. De grootste talenten mogen werken met de artiesten die bij het openingsconcert optreden. Van alle trajecten worden door jong mediatalent film- en videoregistraties gemaakt. De stichting Roots & Routes, een initiatief van de NPS en Miramedia, werkt hierin samen met Battle of Amsterdam, een initiatief van de Stichting Welzijn Binnenstad en ISH. Daarnaast staan de Amsterdamse talenten op diverse podia van de Uitmarkt 2004 om, net als in 2003, hun kunsten te vertonen.

Voor de ontwikkeling van het culturele programma rondom het Nederlandse voorzitterschap is Han Bakker benoemd tot intendant. Hij heeft de opdracht gekregen om in de nieuwe lidstaten en in Nederland een cultureel programma samen te stellen. Het programma heeft de titel `Thinking Forward' meegekregen en legt de nadruk op de kansen die de uitbreiding van de EU biedt. In het openingsprogramma staan begrippen als jeugd, diversiteit, ontmoeting en dialoog centraal. Bakker heeft het openingsprogramma ontwikkeld in samenwerking met de stichting Roots & Routes. Het definitieve programma wordt begin mei bekendgemaakt.

Het college heeft EUR 215.000 vrijgemaakt voor het culturele programma en voor de ondersteuning van de stichting Roots & Routes voor de programmering tijdens de Uitmarkt 2004. Daarnaast heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst nog eens EUR 125.000 beschikbaar gesteld.

Verantwoordelijk wethouder Hannah Belliot is zeer enthousiast over het feit dat het openingsconcert op de Dam is. "We kunnen aan heel Europa laten zien dat Amsterdam een zeer creatieve stad is. Ik ben blij dat we naast het openluchtconcert met bekende artiesten, weer geweldige nieuwe talenten op de Uitmarkt 2004 kunnen zien optreden. Vorig jaar was dat echt een inspirerend succes." De Uitmarkt was mede door Roots & Routes in 2003 opvallend anders van karakter. Toen traden onder meer Michael Franti, Hind en Tasha's World op met veel jonge Amsterdamse talenten.

Pb-031

© Gemeente Amsterdam