VERENIGING VNO-NCW



PZO betreurt SER-advies over uitbreiding Arbowet naar zelfstandigen

DEN HAAG, 26 februari 2004 - De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is teleurgesteld over het advies dat de Sociaal-Economische Raad (SER) afgelopen vrijdag uitbracht over de uitbreiding van arboregels naar zelfstandigen. De SER is, bijna unaniem, van mening dat arboregelgeving ook voor zelfstandigen moet gelden voor zover het gaat om zeer ernstige, levensbedreigende arbeidsrisico's. Vanzelfsprekend onderschrijft PZO het belang van het bevorderen van veilig werken door zelfstandigen, maar PZO vindt de arbowet daarvoor niet het juiste instrument.
De huidige arbowetgeving regelt in eerste instantie de relatie tussen werkgevers en werknemers. Een zelfstandige is geen werkgever en geen werknemer. De voorgenomen uitbreiding van arboregels zal daarom in de praktijk tot veel onduidelijkheden leiden over de vraag wie verantwoordelijk is voor de naleving van die regels. PZO denkt dat veilig werken door zelfstandigen effectiever te bevorderen is door voorlichting en preventie.
Volgens PZO is de uitbreiding van de arboregels naar zelfstandigen niet te rijmen met de kabinetsvoornemens om te komen tot minder regels en een vermindering van de administratieve lastendruk. Uit een recent onderzoek van het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM) bleek dat administratieve lasten nu al onevenredig zwaar op kleine bedrijven drukken. Arboregels zijn een belangrijke veroorzaker van administratieve lasten.
PZO heeft de SER de afgelopen zomer per brief geïnformeerd over haar standpunt en gewezen op de ongewenste consequenties van uitbreiding van arbowetgeving naar zelfstandigen. De SER, die bestaat uit werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en onafhankelijke kroonleden, heeft organisaties van zelfstandigen niet formeel betrokken bij de totstandkoming van het advies. PZO vindt dit jammer.
PZO is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO ruim 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatie-adviseurs, filmmakers, geluidstechnici, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, eigen rijders en klusbedrijven.