Gemeente Groningen


woensdag 25 februari:
Tussenevaluatie Supportersproject Groningen: positieve resultaten

Sinds de start van het supportersproject in Groningen is de politie-inzet gedaald, zijn er minder incidenten, aanhoudingen en stadionverboden en is de veiligheid en sfeer in het stadion verbeterd. Dat blijkt uit een tussenevaluatie van de resultaten van het project in 2003, die vandaag door het college van burgemeester en wethouders is gepresenteerd.

De onderzoekers van Intraval en de Rijksuniversiteit Groningen concluderen dat een verlenging van het project na afloop van het huidige seizoen in de rede ligt "gezien de overwegend positieve resultaten". De verbetering van de sfeer en de vermindering van het aantal ongeregeldheden worden overigens mede beïnvloed door de prestaties van FC Groningen op het veld, de positie op de ranglijst en de onderlinge verhoudingen tussen supportersgroepen, zo meldt de evaluatie. Het college gebruikt de evaluatie bij de besluitvorming over een eventuele voortzetting van het project. Binnenkort volgt een eerste bespreking met de gemeenteraad.

In februari 2003 is het Supportersproject Groningen gestart met als doel het supportersgeweld rond wedstrijden van FC Groningen tegen te gaan. In het project begeleiden oud-hooligans de (potentiële) harde kern supporters om supportersgeweld te voorkomen en risicos voor de verstoring van de openbare orde terug te dringen. Onderdeel van het project is de mogelijkheid voor supporters met een stadionverbod de toegang tot het stadion terug te verdienen door zich tijdens wedstrijden te melden.