Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Rick Lahaye kaapt 64ste Noteboom

Met een score van 5,5 uit 6 is Rick Lahaye (2273) ongedeeld winnaar geworden van de 64ste editie van het Daniël Noteboomtoernooi, dat werd gespeeld in het weekend van 20-22 februari. Met een TPR van 2764 verraste de 20-jarige Spijkenisser vriend en vijand aangezien hij welgeteld zes grootmeesters en evenzoveel meesters voorbleef. Op zijn weg naar de toernooiwinst trakteerde Lahaye zich bovendien op twee IM scalps en hield hij GM Mitkov op remise. Genoeg voor een eerste prijs van 1250 Euro en een hernieuwd vertrouwen in de jacht op zijn eerste IM-norm. Met 5 uit 6 bestond het gedesillusioneerde groepje achtervolgers uit Mitkov, Georgiev, Fridman, Nijboer, Driessens, Gaponenko en Meiers.

Met 318 deelnemers, waaronder een record aantal grootmeesters kon de organisatie in haar handen wrijven. Zonder sponsor blijft het altijd zaak de kritieke massa van 270 man naar Leiden te lokken en zonder samenvallend NK Snelschaak lukt dat nu al jaren vrij aardig. Het Visser 't Hoofd Lyceum blijkt een ideale locatie om twee grote groepen te herbergen en bovendien ruimte te bieden voor een aantrekkelijk après-schaak gebeuren.

Sven Bakker neemt zijn spiekbriefje nog even door terwijl de heren Enschedé, Lenferink en Schuering wachten op wat komen gaat. (Bron: A van Benthem)

Op vrijdagavond werd de opening verricht door KNSB preses Ernst Enschedé en burgemeester Henri Lenferink, zelf ook fervent schaker en 's nachts nog wel eens op ICC te vinden. De daaropvolgende eerste twee ronden kenden geen verrassingen, met uitzondering van local hero IM Edwin van Haastert, die nog in zijn post-Dominicaanse-Republiek dip het onderspit delfde tegen Rob van der Plas.

(Bron: A. Van Benthem)

Pas in ronde 3 stonden de eerste krakers op het programma. Martijn Dambacher verloor van Nikola Mitkov, Leon Pliester deed het niet veel beter tegen Daniel Fridman en Harmen Jonkman verloor de onderstaande partij tegen Visturs Meiers.

Klik hier voor de partij

Rick Lahaye legde op zaterdagmiddag de basis voor een geslaagd toernooi door met de witte stukken in een foutrenfestifal Inna Gaponenko te verslaan.

Klik hier voor de partij

Neerlands jongste GM Jan Smeets liet in de derde ronde zien waarom LSG-ers beter achter de bar kunnen gaan staan. In verloren stelling mocht hij nog van geluk spreken met het remise-aanbod van de onder de indruk zijnde G. Royakkers. Tijdens de avondronde besloten velen wat gas terug te nemen en vielen er aardig wat salonremises op de topborden. Mitkov en Lahaye gingen echter onverdroten verder met overwinningen op respectievelijk Scherer en Meiers, waardoor zij als enigen op 4 uit 4 kwamen en in ronde 5 dus aan elkaar gekoppeld werden. Het werd een taai positioneel duel, waarin Lahaye liet zien geen angst te kennen en nauwkeurig de remise binnensleepte.

Van de achtervolgers kwamen Fridman, Nijboer, Boidman en Patrick Driessens langszij. Driessens had na een strategische bye in de 2e ronde als enige nog een 100% score door Utrecht's jeugdtalent Robert Ris op te brengen, terwijl Boidman rustig alle offers van Jan Smeets accepteerde en met een toren meer het initiatief overnam.

Klik hier voor de partij

De laatste ronde beloofde ongemeen spannend te worden met op de eerste drie borden Mitkov - Nijboer, Georgiev - Driessens en Boidman - Lahaye. Driessens hield knap remise en Lahaye verschalkte een knullig spelende Boidman. Op bord, met de toeschouwers rijendik op de banken, ontspon zich een scherpe Siciliaan waarin Nijboer een vervelende pion op f6 moest toelaten. Onder druk van de tijd en de mogelijke toernooiwinst rommelden beide spelers er tot de laatste minuut op los. Wonder boven wonder eindigde de partij (die we hier graag hadden laten zien, waar het niet dat zowel Nijboer als Mitkov in het bezit zijn van het handschrift van een dronken Baviaan) onbeslist en kon Lahaye zich toernooiwinnaar noemen.

(Bron: Schakers.info)

Speciale prijzen, met dank aan boekhandel Van Stockum, waren er voor jeugdspelers Matthew Tan, Jan Smeets en Jeffrey van Vliet, terwijl Desiree Hamelink zich beste dame mocht noemen. De 75 jarige Leidse Schaakbond had tevens een prijs voor de beste LSB speler beschikbaar gesteld. Deze werd toegekend aan Biaina Geragousian. De B-groep viel met een perfecte 6 uit 6 ten prooi aan H. Segers. Een zeer knappe prestatie werd verder geleverd door L. Tran (1597) met een TPR van 2107.

Het volgende Daniël Noteboom weekendtoernooi zal worden gehouden van 3 tot 5 februari 2005. Dagverslagen kunt u nalezen op schakers.info


---