Politie Friesland

Politieberichten van 26/02 07.00 uur t/m 13.00 uur

Fryslân 26-02-2004 - Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Bureau Communicartie via 058 - 880 8272.

Fryslân: veel materiële schade door sneeuwval
Tijdens de ochtenduren ondervonden alle weggebruikers hinder van de winterse weersomstandigheden. De politie kreeg vanaf de vroege ochtenduren tot zeker 10.00 uur tientallen meldingen van materiele schade aan personenautos. In de meeste gevallen betrof het eenzijdige aanrijdingen, veroorzaakt door een slip- of glijpartij. In enkele gevallen betrof het een aanrijding tussen twee personenautos. De meldingen kwamen uit de gehele provincie, o.a. uit Heerenveen (2x), Drachten (2x), buitenpost, Arum, Franeker, Leeuwarden, Scharnegoutum, Wijnjewoude, Oosterwolde (2x), Lemmer, Boksum en Firdgum. In Opeinde raakten om 08.15 uur een automobilist en een fietser gewond tijdens een aanrijding aan de Hegewei. De 44--jarige automobiliste uit Opeinde en de 17-jarige fietser uit Nijega werden per ambulance naar het ziekenhuis te Nij Smellinghe te Drachten gebracht. De fietser had nekletsel en gezichtsletsel. De automobiliste liep nekletsel op. De fietser kwam uit de richting van Nijega. De automobiliste kwam uit de richting van Drachten. Door een glad wegdek ging de personenauto glijden en raakte frontaal de tegemoetkomende fietser. De personenauto kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De personenauto raakte beschadigd en werd door een bergingsbedrijf afgevoerd.
In Akkrum werd om 09.55 een automobiliste (personalia onbekend) door een 32-jarige Leeuwarder uit haar auto gehaald aan de Alde Rykswei. De vrouw was door de gladheid met haar auto te water geraakt en werd met onbekend letsel naar de Tjongerschans te Heerenveen gebracht. De beschadigde personenauto werd door een berger weggehaald.

Dokkum: diefstal aanhanger met minikraan
Tussen woensdag 17.00 uur en donderdag 07.15 uur werd aan het Betterwird een aanhanger met daarop een minikraan weggenomen. Het materieel stond op een bedrijfsterrein geparkeerd. De aanhanger was afgesloten door middel van een hangslot op de dissel. De waarde van de kraan is 20.000,--. De aanhanger is praktisch nieuw en heeft een waarde van 4.000,--. Een 31-jarige Dokkumer deed aangifte.

Drachten: verdachte aangehouden na diefstal bromfietsonderdeel Woensdag werd om 20.15 uur een verdachte aangehouden aan de Zuidkade na diefstal van een bromfietsonderdeel. De 17-jarige verdachte uit Drachten had aan de Stationsweg een powerfilter (onderdeel van het motorblok) weggenomen van een geparkeerde bromfiets. De 18-jarige bromfietseigenaar uit Opeinde zag dat een jongeman bij de bromfiets stond en daarna wegliep. De verdachte maakte onderdeel uit van een groep van ongeveer tien jongeren die in de richting van het centrum liepen. De bromfietseigenaar alarmeerde de politie nadat hij had geconstateerd dat het powerfilter t.w.v. 30,-- weggenomen was. Agenten maakten met de bromfietseigenaar een zoekslag door Drachten. De verdachte werd ter hoogte van de Zuidkade aangehouden. Het ontvreemde powerfilter werd in de fietstas van de verdachte aangetroffen. De verdachte werd naar het bureau gebracht, voorgeleid en verhoord. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. Het bromfietsonderdeel ging terug naar de rechtmatige eigenaar en de bromfietseigenaar deed aangifte van diefstal.

Sneek: oplichtster aangehouden
Woensdagochtend omstreeks 10.40 uur is een 41-jarige inwoonster van Sneek op het industrieterrein Houkesloot aangehouden op verdenking van oplichting. Kort daarvoor was gemeld dat de vrouw collecteerde bij bedrijven en dat men het niet vertrouwde. De vrouw werd op het industrieterrein met haar bromfiets aangetroffen. Ze bekende te hebben gecollecteerd en is aangehouden. Vanaf oktober 2003 zijn bij de politie en de gemeente Sneek meerdere meldingen binnengekomen over een vrouw die illegaal collecteerde. Hij ging daarbij om een vrouw die met een vlotte babbel bij zowel bedrijven als burgers geld probeerde los te peuteren. De bedragen varieerden van 1 tot 50 euro en werden meestal vermeld op een sponsorlijst. Ze vertelde daarbij dat ze geld ophaalde ten behoeve van de aankoop van computers voor enkele met name genoemde scholen. Andere keren beweerde ze in samenwerking met Hart in Actie geld in te zamelen voor busreisjes voor zieke kinderen. De aangehouden verdachte heeft bekend. Het geld dat ze ophaalde werd voor eigen gebruik aangewend. Na verhoor is ze weer in vrijheid gesteld. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarvoor zijn al voldoende aangiften opgenomen. Om inzicht te krijgen in de periode dat de verdachte actief was en welk bedrag ze zich heeft toegeëigend, kunnen benadeelden zich telefonisch melden bij de politie Sneek, 0900 8844 (lokaal tarief).

Gerkesklooster: diefstal paardentrailers
Tussen dinsdag 23.00 uur en woensdag 05.30 uur werd aan de Wigerathorp een paardentrailer weggenomen. De trailer heeft het kenteken WH-91-TB (bouwjaar 1982) en stond geparkeerd op het parkeerterrein achter de kerk. De trailer heeft een waarde van 3.000,--. Een andere gestolen trailer werd op deze locatie achtergelaten. Deze trailer, kenteken 42-WV-28, (bouwjaar 1972), werd aan de Friese Straatweg uit Burum weggenomen. De eigenaar ontdekte de diefstal toen hij gebeld werd door de politie waarbij agenten melding maakten van de gevonden trailer. De 55-jarige eigenaar uit Gerkeslooster en de 46-jarige eigenaar uit Burum deden aangifte van diefstal.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na verzet
Op woensdag werd om 12.10 uur een verdachte aangehouden aan de Gardeniersweg. De 26-jarige Amsterdammer bevond zich in het pand van de Gemeentelijk Kredietbedrijf. De verdachte gedroeg zich luidruchtig en had een folderrek omgegooid. De verdachte uitte verbale bedreigingen toen de agenten hem verzochten om de rondslingerende folders op te ruimen. De verdachte gaf geen gehoor aan het verzoek waarop hij werd aangehouden terzake bedreiging en verzet. De Amsterdammer naar het bureau gebracht en moet nog verhoord worden.