Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
20 Vragen van mevrouw M.M.L.H. Anthony-Mossel
(ingekomen 26 februari 2004)

Door de sluiting van het inloopcentrum voor verslaafde dak- en thuislozen en het invoeren van het pasjessysteem zijn er helaas problemen opgetreden.
De sp-fractie heeft tegen de invoering van pasjes gestemd voor het inloopcentrum.
Bij een werkbezoek aan het Catharijnehuis, de opvang voor niet verslaafde dak- en thuislozen, is ons gebleken dat de medewerkers en dus ook hun klanten, niet op de hoogte waren van het pasjesgebruik.
Dit leidt tot een grotere aanloop en vooral het feit, dat deze extra aanloop verslaafd is, maakt het werken en verblijven in het Catharijnehuis extra zwaar. De harddrugsgebruikers veroorzaken veel onrust binnen de toch al licht ontvlambare groep. Ook buiten ontstaan problemen met de buurtbewoners vanwege de overlast.
Verder melden de medewerkers, dat er in de gebruikersruimtes niet-verslaafden met een pasje verblijven. Deze situatie baart de sp-fractie grote zorgen. De afspraak met de raad is te zorgen voor een scheiding van beide groepen en een tijdige signalering van nieuwe dak- en thuislozen in de populatie. Deze zouden met behulp van de zorgcoördinatoren uit het circuit geplukt moeten worden.

Vragen:
Is het bekend bij het college, dat de pasjesregeling negatieve gevolgen heeft?
Hoe kan het gebeuren, dat ondanks de vele overlegstructuren in de sector, het personeel niet op de hoogte is gesteld van de uitwerking van de pasjesregeling?
Hoe kan het dat niet-harddrugsverslaafden een pasje krijgen voor de gebruikersruimten?
Is het college het met de sp-fractie eens, dat de menging van groepen ongewenst is en tegen de afspraak met de raad?
Zo ja, hoe en op welke manier komt het college met een oplossing?
Overweegt het college de pasjesregeling te herzien?
Zo nee, waarom niet?


Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 23 maart 2004)

Het is ons bekend dat de tijdelijke sluiting van het Inloopcentrum tot een grotere aanloop bij het Catharijnehuis leidde. Na de sluiting van het Inloopcentrum heeft Centrum Maliebaan 35 nieuwe passen uitgegeven, waarvan 10 op tijdelijke basis van een half jaar. Deze harddrugsgebruikers maken gebruik van de voorzieningen van De Stek, maar ook van het Stationsplein en de Rijnkade. Een dertigtal verzoeken tot het verstrekken van passen is geweigerd voornamelijk omdat mensen elders onderdak bleken te hebben of niet harddrugsverslaafd zijn. Het Inloopcentrum aan de Catharijnesingel werd ook bezocht door mensen die buiten de vastgestelde criteria voor het toekennen van passen vallen. Uit de registratiegegevens, die 3 weken door de coördinator van het Catharijnehuis is bijgehouden, blijkt dat er de eerste week dagelijks 8 à 10 vermeende harddrugsgebruikers bij de deur geweigerd moesten worden. Dat leidde tot onrust in de Catharijnesteeg. De wijkpolitie, de veldwerkers van Centrum Maliebaan en het Wijkbureau hebben de afgelopen weken geen meldingen gekregen van overlast in de Catharijnesteeg. Ook in het kader van het tegengaan van de 'overloop' naar andere wijken zijn bij wijkbureaus en politie geen extra meldingen van overlast binnengekomen.
Direct na het raadsbesluit tot kredietvrijgave op 5 februari jl. zijn de zorg- en opvang instellingen elders in de stad, waaronder de directie van het Catharijnehuis, en alle medewerkers en cliënten van het Inloopcentrum, de Stek, het Stationsplein en de Rijnkade door Centrum Maliebaan geïnformeerd over de sluiting. Met de coördinator van het Catharijnehuis is inmiddels contact opgenomen om hen nogmaals attent te maken op de afspraken rond de pasjesregeling en over het inschakelen van veldwerker van Centrum Maliebaan en Zorgcoördinatieteam.
Volgens de opgave van de verantwoordelijk manager van Centrum Maliebaan zijn er geen passen aan niet-gebruikers verstrekt.


Niet-harddrugsgebruikers krijgen geen pasje voor de gebruiksruimten. In de zorgcentra in het Stationsgebied worden alleen harddrugsgebruikers toegelaten. Niet-harddrugsgebruikers worden doorverwezen naar de instellingen voor de maatschappelijke opvang. De afspraken met de raad hierover blijven onverkort van kracht.
Zie onder 3. De zorgcentra in het stationsgebied zijn alleen toegankelijk voor harddrugsgebruikers, dus daar vindt de bedoelde menging niet plaats.
Nee.
Zie onder 6.


---- --