TNO Arbeid

International RSI Awareness Day


1½ keer zoveel kans op RSI voor zeer betrokken medewerkers

Uit recent onderzoek van TNO onder ruim 3000 'blauwe boorden' medewerkers bij 19 bedrijven (onder andere textielindustrie, voedingsmiddelen industrie en postbedrijven) blijkt dat medewerkers die zeer betrokken zijn bij hun werk, ruim anderhalf keer zo veel kans hebben op het krijgen van RSI-klachten. Aspecten die duiden op hoge betrokkenheid zijn bijvoorbeeld: het werk moeilijk los kunnen laten, snel onder tijdsdruk komen, veel op offeren voor het werk, bij het wakker worden gelijk al denken aan problemen op het werk en 's nachts slecht kunnen slapen als het werk niet af is gekomen. Zeer betrokken werknemers vinden zelf dat ze harder werken dan hun collega's.

Drie oorzaken voor hoge betrokkenheid
TNO onderscheidt drie oorzaken voor deze ongezonde werkstijl, die elkaar ook onderling weer beïnvloeden:
* Individuele karaktereigenschap - het zit in de aard van het beestje. Er is een link met perfectionisme en commitment;
* Bedrijfscultuur - de waarden van het bedrijf stimuleren hoge betrokkenheid; zoals standaard overwerken, weinig pauzeren, problemen rond werkdruk en RSI niet bespreekbaar maken;
* Individuele percepties - werknemers hebben zelf het idee dat gezond gedrag niet kan op het werk. Ze denken bijvoorbeeld dat de kansen op promotie reduceren als bekend wordt dat ze RSI klachten hebben of een keer 'nee' zeggen bij het verdelen van werkpakketten. Oplossingen
TNO stelt dat de oplossingen om tot een gezonde werkstijl te komen vooral liggen in het herkennen van het eigen gedrag, de eigen percepties en de organisatiecultuur. In werkstijlsessies met medewerkers en leidinggevenden worden mensen geconfronteerd met hun manier van werken en leiding geven. Gezamenlijk bepalen zij hoe een gezonde werkstijl is te realiseren. Door deze sessies leren medewerkers hoe ze zelf hun kans op RSI kunnen verminderen, hun leidinggevende leert hoe hij of zij zijn medewerkers kan helpen bij het aanleren van nieuwe gewoonten en het hoger management leert hoe ze nieuw gezond gedrag kunnen bekrachtigen.

RSI (Repetition Strain Injuries) zijn klachten en aandoeningen aan nek, schouders en armen. In 1998 had 20% van de Nederlandse beroepsbevolking regelmatig of langdurige RSI-klachten, in 2001 26% en in 2002 28%. Als ook de minder langdurige RSI-klachten meegeteld worden, dan kan dit percentage oplopen tot 40%.

TNO brengt de cijfers in het kader van de vijfde jaarlijkse Internationale RSI Awareness Day. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de aanpak van RSI. Deze dag is vastgesteld op de laatste dag van februari, de enige 'niet-repetitieve' dag van de kalender.