Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 februari 2004


Vragen van het lid Koenders aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving rond de beschuldiging van Britse bespionering van Kofi Annan en VN- afgevaardigden door oud-minister Clare Short ?


2. Heeft Nederland ooit, op formele of informele wijze, via diplomatiek verkeer of uitwisseling van berichten c.q. inlichtingen met het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, kennis genomen van mogelijke bespionering of afluistering van VN- functionarissen bij de aanloop naar of tijdens de oorlog in Irak? Zo ja, wat is de aard van deze informatie? En was daarbij sprake van verslagen van gesprekken van VN- functionarissen waaronder bijvoorbeeld de Secretaris Generaal?


3. Is volgens de Nederlandse regering het bespioneren c.q. het afluisteren van VN- afgevaardigden legaal? Wat is daarover het oordeel van de Secretaris-Generaal van de VN?


4. Acht u het van belang dat de Britse regering expliciet de mogelijke bespionering van VN- functionarissen ontkent of bevestigt, in plaats van dat in het midden te laten, zoals nu het geval is?


5. Welke maatregelen worden genomen binnen de VN om spionage te voorkomen, en zijn deze naar het oordeel van de Nederlandse regering adequaat?


Zie o.a. www.news.bbc.co.uk, UK spies bugged UN s Kofi Annan . , 26-02-04


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl