Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

26-02-2004
Achtkarspelen zet gericht in op verkeersveiligheid 'Actieprogramma 2004-2009'

Achtkarspelen gaat flink investeren in verkeersveiligheid. De gemeente heeft een concreet actieplan Verkeersveiligheid opgesteld voor de komende vijf jaar. Omdat cijfers uitwijzen dat bijna 90 procent van alle verkeersongelukken worden veroorzaakt door menselijk falen, wordt met name ingespeeld op gedragsverandering. Dit begint al bij 0 tot 4 jarigen.

Bij de uitvoering van het actieprogramma krijgt Achtkarspelen ondersteuning van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Friesland (ROF). De raad stemde eind vorig jaar in met deelname aan het ROF, waarbij wordt gestreefd naar een daling van het aantal verkeersslachtoffers in 2010 met ruim een kwart ten opzichte van het gemiddelde van 1997, 1998 en 1999. Voor Achtkarspelen betekent dit een daling van 65 naar 48 verkeersslachtoffers.

In het actieplan worden verschillende doelgroepen onderscheiden: 0 tot 4 jarigen, 4 tot 12,
12 tot 16, 16 tot 25, 25 tot 55 jarigen en 60 plussers. De activiteiten die worden georganiseerd variëren van een eerste kennismaking met het verkeer ("Stap-Stoep-Fiets-project" voor 0 tot 4 jarigen) tot een rijvaardigheidsdag voor ouderen. Het complete actieplan staat vermeld op deze van Achtkarspelen.

De verschillende doelgroepen worden de komende tijd actief benaderd. Niet alleen via de gebruikelijke informatiekanalen, zoals de informatiepagina's in De Feanster en de website, maar ook door middel van een persoonlijke benadering, bijvoorbeeld bij het ophalen van het rijbewijs.