Anti Racisme Informatie Centrum

email

Het Waterhuis: Het landingsgestel Over jonge Afrikaanse vluchtelingen

Twee jongens uit Afrika kruipen in het landingsgestel van een vliegtuig. Ze hebben een brief bij zich die is bestemd voor de hoge heren en verantwoordelijkheden van Europa. Het vliegtuig stijgt en stijgt, de temperatuur daalt en daalt. De jongen bevriezen en sterven. De brief komt aan.

'Het landingsgestel' is een muziektheater- productie over het verlangen om ergens anders te zijn, misschien wel iemand anders te zijn. Met videoprojecties, percussie, zang en dans wordt verhaald over twee jongens die alles achterlaten, zonder te weten wat hen wacht. Worden zij gedreven door dromen of door politieke krachten? Hoe dan ook, dit verhaal moet verteld. want echte helden sterven niet sterven niet en de dood is nooit romantisch.

Aanleiding van totstandkoming van deze productie is een schokkende gebeurtenis in augustus 1999, toen twee jonge verstekelingen uit Guinee dood werden aangetroffen in de ruimte van een landingsgestel op vliegveld Zaventum in België. In een bief die bij hun lichamen werd gevonden vroegen zij aandacht voor het lijden en de armoede van kinderen in Afrika. Het waterhuis ontwikkelt 'Het Landingsgestel' in samenwerking met theatergezelschap Africa Style uit Guinee.

Voor meer informatie www.tropentheater.nl