AEGON

Deeltijdpensioen is reële optie om meer ouderen aan het werk te houden

Als het kabinet VUT en prepensioen afschaft, zal 75% van de oudere werknemers alsnog voor 65 jaar stoppen. Zo blijkt uit een representatief onderzoek onder 4560 jarigen dat Research International in opdracht van AEGON Nederland heeft uitgevoerd. Dit resultaat staat haaks op EU-normen voor de arbeidsparticipatie van ouderen waaraan Nederland in 2010 moet voldoen. Nederland lijkt bij afschaffing van VUT en prepensioen niet op de goede weg om meer 55-65 jarigen aan het werk te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat deeltijdpensioen* wel een reële oplossing is.

Het onderzoek toont aan dat slechts één op de vier oudere werknemers tot 65 jaar net zoveel uren zal blijven werken als nu. Ruim een kwart (28%) gaf aan wel tot 65 te blijven werken, maar dan in deeltijd. 10% werkt wel wat langer door dan gepland, maar niet tot 65. 14% legt geld opzij om eerder te stoppen. Driekwart van de oudere werknemers wil dus op de een of andere manier hetzij eerder stoppen hetzij minder uren gaan werken. Al verwacht 80% van de 45-60 jarigen dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken in Nederland omhoog zal gaan. Kennelijk betrekt men dat niet op de eigen situatie.

EU-normen arbeidsparticipatie ouderen
Volgens EU-normen moet Nederland in 2010 25% méér mensen aan het werk hebben in de leeftijdscategorie 55 -65 jaar. Het kabinet wil dat nu afdwingen door VUT en prepensioen af te schaffen. Maar oudere werknemers willen niet langer doorwerken, zo blijkt uit het onderzoek. Tussen de individuele wens (stoppen met werken) en de macro realiteit (noodzakelijke verhoging arbeidsparticipatie ouderen) blijkt een groot gat te zitten.

67% voor deeltijdpensioen
Deeltijdpensioen lijkt een reële oplossing in de huidige discussie tussen sociale partners en de regering over het nieuwe stelsel voor de oudedagsvoorziening. 67% van de werknemers tussen 45-60 jaar zou overwegen om met deeltijdpensioen te gaan als dat mogelijk is.

Visie AEGON
AEGON is van mening dat het nieuwe stelsel voor ouderdomsvoorziening niet gebaseerd moet zijn op het fiscaal ontmoedigen (negatieve prikkel) van eerder stoppen. Een positieve prikkel (gedeeltelijk stoppen, gedeeltelijk doorwerken) lijkt beter aan te sluiten op de wens van de oudere werknemer. Tot 65 jaar doorwerken lijkt niet af te dwingen. Werkgevers zouden daar rekening mee kunnen houden in hun arbeidsvoorwaardenpakket.

Deeltijdpensioen nu al mogelijk
Ondanks het feit dat deeltijdpensioen op dit moment fiscaal en juridisch mogelijk is, wordt hiervan nog niet op grote schaal gebruik gemaakt. En dat terwijl meer dan de helft van de ondervraagden (55%) aangeeft al concrete plannen te hebben om voorafgaand aan pensionering in deeltijd te gaan werken. En 25% in deeltijd wil werken, maar daar nog geen concrete plannen voor heeft.

Enkele algemene feiten


· De verhouding tussen de actieven en de inactieven op de arbeidsmarkt in Europa is momenteel: 4:1. Oftewel, vier actieven op één inactieve.
· Bij ongewijzigd beleid zou dit in 2030 twee actieven op één inactieve zijn. Oftewel, 2:1.

· De gemiddelde leeftijd waarop de Nederlander stopt met werken, ligt rond de zestigste verjaardag.

· De arbeidsparticipatie van 55 65 jarigen is in Nederland 40%. In 2010 moet dat volgens EU-richtlijnen ten minste 50 % zijn. Dat betekent dat er 25 % meer 55 65 jarigen aan het werk moeten.

Onderzoeksopzet
In totaal hebben 510 werkenden (werkweek van 32 uur of meer) in de leeftijd van 45-60 jaar meegewerkt aan het onderzoek. Research International uit Rotterdam heeft het onderzoek in oktober 2003 uitgevoerd. Werkgevers, zelfstandigen en niet-werkenden zijn uitgesloten in de steekproef. De vragenlijst is online afgenomen bij leden van een onderzoekspanel van Research International.