Endemol Entertainment

Hilversum, 26 februari 2004

Negen Rozen waarvan er één al zeker is: ERE GOUDEN ROOS 2004 VOOR JOHN DE MOL

De speciale prijs van het Gouden Roos Festival, dat dit jaar voor de 44e keer wordt gehouden, gaat naar John de Mol. Tijdens een receptie op de Zwitserse ambassade in Londen is dat vandaag bekend gemaakt. De Honorary Golden Rose wordt ieder jaar toegekend aan een individu of bedrijf dat zich extra verdienstelijk heeft gemaakt voor de internationale entertainment industrie. Zo won in 1995 Monty Python de speciale Roos en werd in 2002 het Absolutely Fabulous-duo Dawn French en Jennifer Saunders geëerd. Het festival, dat steeds in Montreux werd gehouden, is dit jaar verhuisd naar Luzern. Het is een van de belangrijkste internationale evenementen op het gebied van televisie-entertainment in zijn soort

en staat onder auspiciën van de EBU, de organisatie van de Europese publieke omroep.

Tal van televisieprogramma s uit de gehele wereld worden jaarlijks door producenten en TV-zenders ingezonden om in aanmerking te komen voor een Gouden Roos. Kort geleden koos de algemene jury daaruit ruim 100 inzendingen en nomineerde die voor een Roos in een van de acht genre-categorieën.

Met zeven nominaties voor Endemol-producties is het van oorsprong Nederlandse concern dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd. Zo is het TROS-programma Miljoenenjacht , gepresenteerd door Linda de Mol en geproduceerd door Endemol Nederland genomineerd in de categorie Game Show, samen met Fear Factor van Endemol USA (in Nederland uitgezonden door Veronica) en The Games van Endemol UK. Big Brother Africa , geproduceerd door Endemol Zuid Afrika is genomineerd in de categorie Reality Show. De soap Hotel Caesar van de Noorse Endemol-dochter is genomineerd in de gelijknamige categorie en van het Deense Endemol-bedrijf dingen twee producties mee: Dinner for One in de categorie Arts & Specials en A Long Way From Las Vegas in de categorie Sitcom. Tot slot is Linda de Mol voor haar presentatiewerk genomineerd in de speciale categorie Best Host.

John de Mol is al zeker van zijn Gouden Roos. Hij zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het Gouden Roos Gala op zaterdag 17 april a.s. in Luzern, de avond waarop ook de andere winnaars bekend worden gemaakt. In het persbericht, dat de Festival-organisatie vandaag uitgeeft, zegt De Mol: Vanzelfsprekend voel ik me zowel vereerd als gevlijd met deze buitengewoon prestigieuze onderscheiding, zeker als je in aanmerking neemt wie mijn voorgangers in dit verband zijn. Bovendien ben ik getroffen door de samenloop van omstandigheden die ervoor zorgt dat ik deze oeuvre-prijs krijg in het jaar waarin ik afscheid neem van mijn bedrijf. Zowel voor Endemol als voor mij persoonlijk is dat een enorm blijk van erkenning.

De jury motiveert de keuze voor De Mol door hem te omschrijven als een opmerkelijk talent wiens creativiteit en dynamische ideeën een volkomen revolutionaire benadering van de ontwikkeling en productie van TV content hebben opgeleverd. John de Mol heeft gebroken met de Europese traditie om Amerikaanse TV-formules te importeren. Hij keerde die trend volledig om door succesformules te creëren die zowel de Amerikaanse markten veroveren als wereldhits zijn geworden.


______________


Endemol Entertainment