Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 23: SAMENWERKING SOCIALE ZEKERHEID (26-02-2004)

Veenendaal onderzoekt samenwerking sociale zekerheid

Als het gaat om het verstrekken van uitkeringen en het weer aan de slag helpen van werklozen staan gemeenten allemaal voor dezelfde taken. Ook hebben zij allemaal te maken met de wijzigingen die de nieuwe wet Werk en Bijstand op het gebied van sociale zaken met zich meebrengt. Het college van B en W van de gemeente Veenendaal heeft dan ook besloten de mogelijkheid tot samenwerking en kennisdeling op het gebied van sociale zaken binnen WERV-verband te onderzoeken. Het Rijk stelt voor dit onderzoek een subsidie ter beschikking.

Onderzoek
De gemeente Veenendaal heeft besloten gebruik te maken van deze subsidieregeling om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van samenwerking. Daarbij wordt met name gedacht aan samenwerken op het gebied van beleidsontwikkeling en op het terrein van applicatiebeheer. Veenendaal zoekt aansluiting binnen WERV-verband vanwege de toenemende contacten tussen deze gemeenten op diverse beleidsterreinen. De gemeente Veenendaal zal mede namens de gemeente Rhenen de subsidieaanvraag indienen. Dit omdat beide gemeenten deel uitmaken van de CWI-regio Veenendaal. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zal in een tweede fase een concreet plan uitgewerkt en geïmplementeerd moeten worden.

Subsidieregeling
De nieuwe wet Werk en Bijstand, die per 1 januari 2004 in werking is getreden, geeft gemeenten een zwaardere verantwoordelijkheid op het gebied van sociale zaken. Zij krijgen minder regels uit Den Haag en moeten zelf het lokale beleid vormgeven. Om te voorkomen dat gemeenten allemaal afzonderlijk het wiel gaan uitvinden, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een subsidieregeling in het leven geroepen. Met deze subsidieregeling wil zij samenwerking tussen gemeenten bevorderen.