Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Eén sociaal plan voor alle rijksambtenaren

26 februari 2004

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de bonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, het Ambtenarencentrum en de CMHF hebben donderdag afspraken gemaakt over het algemene sociale plan voor de sector Rijk. Alle partijen zijn tevreden met dit zogenoemde rijksbrede sociaal flankerend beleidskader.
---

Het beleidskader biedt met diverse procedures en instrumenten maximale mogelijkheden om rijksambtenaren bij de realisering van de taakstellingen "van werk naar werk" te kunnen geleiden. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over intensivering van herplaatsingsinspanningen, tijdelijke plaatsingen en de ondersteuning bij het opzetten van een eigen bedrijf. Voorts wordt mobiliteit gestimuleerd door de afgesproken instrumenten ook te laten gelden voor ambtenaren die niet bedreigd worden met ontslag.

Een belangrijk onderdeel van het kader is tevens een zogenoemd FPU-arrangement dat bestaat uit vrijwel dezelfde componenten als het arrangement dat de minister eind vorig jaar aanbood. Met het afgesproken beleid worden gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermeden.