Gemeente Woerden

Project Brede Scholen Schilderskwartier

Na een tijdje van relatieve rust komt het proces voor de Brede Scholen in het Schilderskwartier nu weer op gang. Er is inmiddels een keuze gemaakt voor een architect/aannemer voor de nieuwbouw. Het college staat achter deze keuze en nu kan het ontwerp- en bouwproces beginnen! Ook wordt komend voorjaar gestart met de bouw van tijdelijke huisvesting van de Rembrandt van Rijnschool en peuterspeelzaal Kantjil.

Willem Alexanderschool
Door de opgelopen vertraging zijn er wat knelpunten voor de Willem Alexanderschool ontstaan. Het onderhoudsprogramma was uitgesteld in verband met sloop van het gebouw, maar nu dat langer gaat duren moet toch een minimaal onderhoudsprogramma worden uitgevoerd. Ook kan de school niet langer wachten op de nieuwbouw, waarin meer lokalen beschikbaar zijn. De school heeft nu al een noodlokaal nodig. Dit wordt binnenkort geplaatst.

Tijdelijk onderdak
Om op de plek van de Rembrandt van Rijnschool nieuwbouw te kunnen neerzetten, is het noodzakelijk dat de school tijdelijk verhuist. Een aantal mogelijkheden is onderzocht en het terrein, waar tot vorig jaar Sportclub Woerden gevestigd was, is als beste plek gekozen. Ook peuterspeelzaal Kantjil heeft tijdelijk onderdak nodig. Beide worden nu in de tijdelijke huisvesting ondergebracht. Daarnaast komt er extra ruimte voor peuterspeelzaal Peuterhof, die uit zijn voegen barst door het succes van het peuterplusproject. Op die manier wennen ze als eerste aan het samenwonen; eigenlijk is het een soort mini brede school. Er wordt geprobeerd om de school en peuterspeelzaal vlak vóór de zomervakantie te verhuizen naar hun tijdelijke onderkomen, maar daarvoor moet nog veel gebeuren.

Samenwerking
De samenwerkingspartners komen regelmatig bijeen om af te stemmen wat er in de wijk rondom de jeugd gebeurt. Met name de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) heeft dit jaar veel aandacht gekregen. VVE staat voor taalontwikkeling bij jonge kinderen, zodat ze een goede start maken op de basisschool. Ook zijn er plannen voor een samenvoeging van de twee schoolbibliotheken van Rembrandt en Willem Alexander in het nieuwe gebouw. Hierdoor kan de dienstverlening aan kinderen en hun ouders verbeterd worden.

Een nieuw logo en een nieuwe naam
Voor de samenwerking van verschillende instellingen in de wijk is onlangs een nieuwe naam bedacht: Cocon. Het woord cocon heeft zowel beslotenheid in zich (een kind moet veilig en beschermd opgroeien) als openheid en ontplooiing (in de pop groeit een vlinder). Ook staan de beginletters voor wat Cocon in feite is:
Centrum voor Onderwijs, Cultuur en sport, Opvang, N Zorg (de N kantelen en je hebt een Z). Cocon zal zich in het voorjaar met zijn nieuwe logo presenteren.

De tijdelijke huisvesting van de Rembrandt van Rijnschool, peuterspeelzaal Kantjil en extra ruimte voor peuterspeelzaal Peuterhof komt op het voormalige terrein van Sportclub Woerden. In de tekening geven de paarse blokken de tijdelijke huisvesting weer.