Artsen zonder Grenzen


17.000 zeer kwetsbare mensen zonder hulp in Darfur, Soedan donderdag 26 februari 2004

Elke beoordelingsmissie van Artsen zonder Grenzen ontdekt weer nieuwe groepen ontheemden die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Zo hebben zich onlangs bijna 17.000 mensen verzameld in Krenik en Sisi, ten noordwesten van Mornay in de Soedanese regio Darfur.

Zij hebben geen toegang tot drinkwater en onvoldoende voedsel en medicijnen om te kunnen overleven. Het AzG-team telde 44 verse graven, waaronder 17 voor jonge kinderen. Dit duidt op een heel hoog sterftecijfer.

Als deze mensen niet snel medische hulp, voedsel, water en sanitaire voorzieningen krijgen, zullen velen van hen sterven. AzG staat klaar om medische hulp te bieden, drinkwater en hulpgoederen uit te delen, noodhulp te verlenen aan hen die ondervoed zijn, en kinderen in te enten tegen mazelen. Deze hulp kan echter alleen verleend worden als AzG snel haar teams kan versterken.

De afgelopen twee maanden zijn bijna 115.000 ontheemden naar verschillende plaatsen tussen Nyala en El Genina getrokken. Tot nu toe heeft het team van negen vrijwilligers alleen hulp kunnen bieden aan de 45.000 ontheemden in Mornay en de 15.000 ontheemden in Zalinge.

Zonder de onmiddellijke grootschalige steun van andere hulporganisaties zal de alarmerende situatie in Darfur alleen maar verder verslechteren. Het team van AzG in Mornay behandelt nu al 159 ernstig ondervoede en 450 matig ondervoede kinderen. Elke dag worden er meer kinderen ter behandeling opgenomen. Het team heeft alleen al de afgelopen twee maanden een duidelijke stijging geconstateerd van het aantal gevallen van ondervoeding. Er bestaat een levensgroot risico dat de voedselsituatie nog verder zal verslechteren.

Sinds medio december 2003 is Artsen zonder Grenzen een van de weinige organisaties die hulp bieden in de toegankelijke gebieden van Darfur. Een team bestaande uit negen internationale vrijwilligers en tientallen Soedanese medewerkers voert dagelijks 100 consulten uit in Zalinge en Mornay. Daarnaast zetten zij de distributie van drinkwater en noodmaterialen zoals jerrycans, dekens en zeep op poten. Ze bieden bovendien voedselhulp en hebben 13.400 kinderen ingeënt tegen mazelen. Er zijn ook beoordelingsmissies uitgevoerd in Bindisi, Dereish-Garcila, Mukjar, Krenik en Sisi. Vandaag zijn nog vier vrijwilligers gearriveerd om hulp te bieden aan de ontheemden in Garcila. Lees ook:

* De belangrijkste problemen zijn het gebrek aan water en bescherming

* Soedanese vluchtelingen en burgers Tsjaad gedood bij luchtaanvallen

* Sudanese autoriteiten sluiten kampen; vluchtelingen Darfur op drift

* Veiligheid en voedsel nodig voor vluchtelingen in Tsjaad
* Honderdduizenden ontheemden verstoken van hulp in West-Soedan
* Dagboek uit het Intifada Kamp in Nyala, Darfur
* Fotoreportage

---