Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Onderzoek biedt aanknopingspunten voor verbetering Leefbaarheid

BARENDRECHT - De gemeente is in oktober 2003 gestart met een leefbaarheidsproef in het oude deel van Smitshoek dat beter bekend staat als 'de Put'. Om inzicht te krijgen in de leefbaarheid heeft de gemeente in dezelfde maand een buurtschouw georganiseerd en is een enquête verspreid. Inmiddels zijn de resultaten van dit onderzoek bekend. Met de verzamelde feiten en meningen, kan de gemeente samen met diverse betrokkenen zoeken naar mogelijkheden tot verbetering van de woonomgeving. Het onderzoek dat in oktober 2003 is uitgevoerd, telt als zogenaamde o-meting. Van de in totaal 274 verzonden enquêtes zijn 58 formulieren binnen 3 weken geretourneerd. Hiermee is een respons van 21% bereikt. Samen met de uitkomsten van de buurtschouw biedt dit onderzoek aanknopingspunten voor verbetering van de leefbaarheid.

Uit het onderzoek blijkt dat overhangend groen bij particulieren en openbaar groen de grootste bronnen van ergernis vormen. Zonder voorbij te gaan aan overige klachten en opmerkingen, betekent het voor de meeste respondenten al veel als de gemeente particulieren aanpakt die hun groen niet binnen de perken houden. Daarnaast moet de gemeente het goede voorbeeld geven met onderhoud van gemeentelijk groen. Wethouder Van Vugt wil hier dan ook prioriteit leggen. En verbetering komt er. Bewoners van wie de heg of ander groen fietsers, voetgangers of het autoverkeer hindert, worden binnenkort aangeschreven door de gemeente. Treedt er geen verbetering op dan wordt het groen op kosten van de bewoner verwijderd. Verder zijn en worden openbare groenstroken waarvan de kwaliteit te wensen overlaat aangepakt en opnieuw beplant. Ook worden voorbereidingen getroffen voor een gezamenlijke buurtschoonmaakactie in het voorjaar.

Pilot Smitshoek

De pilot Smitshoek duurt een jaar. Het oude deel van Smitshoek is door de provincie aangewezen als kleine kern. Hierdoor kon de gemeente een beroep doen op de subsidieregeling Leefbaarheid Kleine Kernen in Zuid-Holland. Voor Barendrecht is de proef een uitgelezen kans om ervaring op te doen met wijkgericht werken. Naar aanleiding van de resultaten wordt dan ook bekeken of deze aanpak in heel Barendrecht kan worden voortgezet. Wethouder Van Vugt: "De proef heeft een technische oriëntatie en is dus vooral gericht op verbetering van de woonomgeving. Dit betekent overigens niet dat er met de sociale component niets gebeurt. Tijdens de proef worden verbeterpunten op het sociale terrein in kaart gebracht. We richten ons voorlopig echter op concrete verbeteringen op het gebied van de woon- en leefomgeving." Binnen de pilot is een bescheiden budget van E 2.100,- voor de wijk beschikbaar. Dit geld is beschikbaar voor initiatieven van bewoners waarbij de gemeente een financiële bijdrage levert. Hierbij kan gedacht worden aan de aanschaf van bezems en schoffels, maar denk ook aan de aanschaf van een plantenbak die bijgehouden wordt door bewoners uit de straat of buurt.

Noot voor de pers,