European Commission

IP/04/248

Brussel, 23 februari 2004

Bestrijden van AIDS, malaria en tuberculose: Commissaris Busquin in Dakar voor lancering partnerschap klinische trials

Europees onderzoekscommissaris Philippe Busquin brengt van 22 tot 24 februari een bezoek aan Senegal om de operationele fase van het programma "Partnerschap van Europese en ontwikkelingslanden inzake klinische trials", waarvoor een budget van 600 miljoen is uitgetrokken, te lanceren. Met het bezoek wordt ook beoogd de West-Afrikaanse landen te stimuleren tot mobilisering rond dit belangrijke initiatief. De Europese Unie financiert klinische trials en bevordert klinisch onderzoek in ontwikkelingslanden voor een bedrag van 200 miljoen . Het programma richt zich op de drie belangrijke aan armoede gerelateerde verwoestende ziekten in het Afrika ten zuiden van de Sahara: AIDS, malaria en tuberculose. Een verdere 200 miljoen is afkomstig van lidstaten van de EU, en nog eens 200 miljoen wordt gefinancierd door andere internationale donors en de industrie. Hierbovenop besteedt de EU ook 200 miljoen aan fundamenteel (preklinisch) onderzoek op dit gebied. De lancering in Dakar van het EDCTP-programma wordt bijgewoond door hoge Afrikaanse ambtenaren inclusief Gezondheidsministers en hoge EDCTP-vertegenwoordiger dr. Pascoal Mocumbi, voormalig premier van Mozambique.

"Onderzoek naar behandelingen voor ziektes betekent niet alleen werken in laboratoria; het betekent ook werken met de zieken en geïnfecteerden in hun eigen gemeenschap" zegt Europees Onderzoekscommissaris Philippe Busquin. "Door Senegal te bezoeken, één van de voorbeeldlanden in de strijd tegen HIV/AIDS, hoop ik te benadrukken wat het programma voor klinische trials in reële termen betekent: Europese landen die in partnerschap werken met ontwikkelingslanden en de geneesmiddelenindustrie om leed en armoede te verminderen. Dit is een van de grootste internationale O&O-inspanningen tegen AIDS, malaria en tuberculose die ooit is opgezet en in zoverre uniek dat vanaf het allereerste begin ontwikkelingslanden volledig erbij worden betrokken. Tegelijk moeten de Afrikaanse en Europese landen zich samen inspannen om expertise te delen en echte politieke consensus tot stand te brengen en samen het beleid en de programma's op lange termijn voor het aanpakken van HIV/AIDS en andere aan armoede gerelateerde ziekten vooruithelpen."

Na de lanceringsceremonie, die wordt voorgezeten door de Senegalese Premier Idrissa Seck, bezoekt Commissaris Busquin belangrijke onderzoekslocaties en gezondheidscentra in Dakar.

Bestrijden van ziekte via internationaal partnerschap

Het programma van Europese en ontwikkelingslanden inzake een partnerschap voor klinische trials (EDCTP) begon in april 2002 als een vlaggenschipinitiatief binnen het Zesde Kaderprogramma voor Onderzoek van de EU (20 miljard KP6 2002-2006), dat bovendien 200 miljoen besteedt aan fundamenteel onderzoek betreffende aan armoede gerelateerde ziekten.

Het EDCTP brengt lidstaten van de EU plus Noorwegen, Afrikaanse landen, internationale donors en de farmaceutische industrie bij elkaar in een gezamenlijke inspanning om deze drie aan armoede gerelateerde ziekten te bestrijden door fase II fase III klinische trials voor nieuwe geneesmiddelen en vaccins te faciliteren en versnellen. Aangezien deze ziektes 95 % van hun dodelijke slachtoffers in ontwikkelingslanden maken en 90 % in Afrika is het programma voor klinische trials initieel en prioritair op dit continent gericht.

Sterke samenwerking nodig

Het financieren van onderzoek alleen is niet genoeg om aan deze ziektes het hoofd te bieden. De Europese Commissie, sterk gesteund door het Europees Parlement en de Raad, is daarom een ambitieus programma begonnen dat gericht is op het verbeteren van het vermogen van de ontwikkelingslanden om deze plagen aan te pakken via capaciteitsopbouw en andere projecten. Deze hangen af van een enorm verhoogd niveau van samenwerking onder Europese landen en ontwikkelingslanden, tussen Noord en Zuid, en met betrokkenheid en actieve deelname van de farmaceutische industrie.

Het programma beoogt de ontwikkeling van nieuwe ingrepen die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en die meer geschikt zijn voor de Afrikaanse bevolking, door het uitvoeren van trials in Afrika waar Afrikaanse wetenschappers zelf een cruciale rol in spelen. Een substantieel deel van het EDCTP-budget gaat naar ontwikkelingslanden: het wordt beheerd door Afrikanen voor Afrikanen. Vereist is ook dat verdere steun gericht wordt op de strijd tegen armoede, via substantiële investeringen in onderzoek en opleiding voor gezondheidspersoneel, en door het delen van expertise, infrastructuren en resultaten.

Bezoeken van onderzoek in actie

Gedurende het bezoek aan Dakar ontmoeten Commissaris Philippe Busquin en hoge gezondheidsambtenaren van de Europese Commissie Afrikaanse leiders en brengen zij een bezoek aan Europese en internationale organisaties die werkzaam zijn op het gebied van aan armoede gerelateerde ziektes, samenwerkende Afrikaanse onderzoekers en clinici alsook patiënten en patiëntengemeenschappen.

Op 23 februari 's morgens woont de heer Busquin de lanceringsceremonie van het EDCTP in Hotel Méridien Président in Dakar en daarna de persconferentie bij. De middag wordt gewijd aan het bezoek aan het Centre Gaspard Camara, waar hij tuberculosepatiënten, clinici en onderzoekers ontmoet.

Op 24 februari vinden de andere bezoeken aan onderzoekscentra plaats: het Fann ziekenhuis, het "Institut de Recherche pour le Développement" (IRD), het "Le Dantec" ziekenhuis en het Pasteur-instituut.

Voor verdere informatie over het EDCTP, zie

http://www.edctp.org.

of

http://europa.eu.int/comm/research/edctp.html