VVD



Nieuws

26 feb 2004 - Kamervragen Geert Wilders over
verkiezingen Iran

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken inzake de EU-reactie op de verkiezingen in Iran.

1. Staat de minister echt achter de inhoud van de EU-verklaring inzake het recente verkiezingsdebacle in Iran, aangenomen door de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 23 en 24 februari, waarin wordt gesproken over 'Spijt en teleurstelling' en 'Wij hopen dat Iran terugkeert op het pad van democratisering en hervormingen'. Waarom is het bij zo'n slappe verklaring gebleven?

2. Kunt u zich de verklaring herinneren na de eveneens ondemocratische verkiezingen in Zimbabwe van 2002? Daarin was toch sprake van een 'moratorium op bilaterale contacten op ministerieel niveau', 'aanvullende sancties tegen de regering van Zimbabwe' en 'steun aan alle pogingen die zullen leiden tot een representatieve regering in Zimbabwe'?

3. Kan de minister het verschil uitleggen tussen het ondemocratische verloop van de verkiezingen in Zimbabwe van 2002 en het ondemocratische verloop van de verkiezingen in Iran van 2004? Waarom is er nu zo'n slappe verklaring? Welke andere belangen hebben hierbij een rol gespeeld?

4. Deelt u de mening dat de het verloop van de parlementsverkiezingen in Iran - waar het zeer vele hervormingsgezinde personen botweg is verboden zich te kandideren - een stevigere Nederlandse en EU-reactie verdient door te stellen dat de verkiezingsuitslag niet door Nederland en de EU wordt erkend?

5. Bent u bereid bilateraal en ook bij uw collega's in de EU, zo mogelijk en noodzakelijk in samenwerking met de VS, erop aan te dringen het nieuw gekozen Iraanse parlement niet te erkennen en gerichte sancties af te kondigen tegen vooraanstaande leden van het dictatoriale regime Khamenei, onder gelijktijdige steun van de hervormingsgezinde buiten-parlementaire krachten in Iran?

25 februari 2004