Ingezonden persbericht


Rotterdam, 26 februari 2004

Persbericht

Voldoende leden DeNieuwe Omroep Nútopia voor aanvraag aspirantstatus

DeNieuwe Omroep Nútopia, het fusieverband van DeNieuwe Omroep en Nútopia, heeft voldoende leden om de aspirantstatus op 1 maart te kunnen aanvragen. Vandaag werd het 54.000e lid ingeschreven, ruim voldoende om aan de wettelijke eis van 50.000 leden te voldoen. De werving wordt nog op volle kracht voortgezet, maar de veilige zone is bereikt.

Omdat de fusie tussen beide omroepen technisch niet voor 1 maart kon worden afgewikkeld, zijn Nútopia-leden opgeroepen lid te worden van DeNieuwe Omroep, een oproep waaraan massaal gehoor is gegeven. Zowel de leden van Nútopia als de leden van DeNieuwe Omroep hebben met enthousiasme gereageerd op het fusieplan. De fusie blijkt dan ook te kunnen rekenen op breed draagvlak.

Door de fusie treedt een aanzienlijke verbreding van doelstellingen op, waardoor de kansen op toelating tot het bestel sterk gestegen zijn. Bovendien hoopt DeNieuwe Omroep Nútopia met de fusie het goede voorbeeld te geven aan de bestaande Hilversumse omroepen waarvoor fusie ook voor de hand zou kunnen liggen. DeNieuwe Omroep Nútopia stelt vast dat het publieke omroepbestel in sterke mate verstopt lijkt voor wat de toetreding van nieuwkomers betreft. In de afgelopen 75 jaar is geen enkele nieuwe maatschappelijke richting op eigen kracht tot het publieke bestel toegetreden.

Met haar speerpunten dieren, natuur, milieu, mensenrechten en mondiale verhoudingen denkt DeNieuwe Omroep Nútopia een verfrissende invloed te kunnen hebben op het publieke omroepbestel. De voorgenomen programmering op radio, TV en internet zal wezenlijk verschillen van het huidige aanbod. DeNieuwe Omroep Nútopia acht het ondenkbaar dat haar aanvraag afgewezen zou kunnen worden, omdat de organisatie voldoet aan alle vereisten die de mediawet stelt. Het feit dat er telkens wanneer de wedstrijd in een beslissende fase belandt, opnieuw politieke en omroepbestuurlijke discussie losbarst over de regels van het spel, zou niet van invloed mogen zijn op de correcte toepassing van de bestaande wet- en regelgeving.

Persinfo:
Anna Visser, directeur DeNieuwe Omroep Nútopia 06 24538198 Niko Koffeman, voorzitter DeNieuwe Omroep Nútopia 06 53533132