Politie Gelderland-Zuid


Eerste resultaten mountainbiketeam politie Wijchen


De politie Wijchen beschikt sinds twee maanden over een eigen mountainbiketeam dat bestaat uit 8 speciaal opgeleide politieagenten. Sinds de start op 18 december vorig jaar zijn gemiddeld 4 keer per week mountainbikers ingezet tegen diverse vormen van overlast en kleine criminaliteit, zoals (auto)inbraken en vandalisme.
In deze periode van twee maanden heeft het team drie aanhoudingen verricht: voor rijden onder invloed, belediging en nog openstaande boetes. Bovendien zijn in totaal ruim 150 processen-verbaal opgemaakt voor zaken variërend van verkeersovertredingen tot openbare dronkenschap. De meeste bekeuringen, 77 in totaal, vielen voor fietsen zonder verlichting. Een ander opvallend cijfer: 30 personen kregen in de periode tussen kerst en oud en nieuw een proces-verbaal voor het illegaal afsteken danwel voorhanden hebben van vuurwerk.
Het mountainbiketeam is voornamelijk ingezet in het centrum van Wijchen, rond het station en rond 'hangplekken' verspreid over Wijchen.

De meerwaarde van het mountainbiketeam is de snelheid en wendbaarheid, het verrassingseffect en de toegankelijkheid tot plekken die moeilijk te bereiken zijn voor auto's, zoals het voetgangersgebied, recreatiegebieden en industrieterreinen. Daarnaast is het belangrijk dat politieagenten direct aanspreekbaar zijn door de burger. De mountainbikers reageren ook op spoedmeldingen. Het politie-mountainbiketeam sluit dan ook goed aan bij afspraken met onder andere de gemeente over het bevorderen van de veiligheid in Wijchen.

Het mountainbiketeam wordt als extra surveillancemiddel ingezet in de wijken en gaat daarom niet ten koste van het reguliere politiewerk.


Wijchen, 26 februari 2004

Marie-José Verkade
telefoon (06) 53 35 93 79



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --